Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Sudan'da Önemli Açıklamalarda Bulundu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 'Sudanlılar bir şekilde sıkıntı çekiyorsa bu bizim sıkıntı çekmemizdir. Sudan'ın bütün sıkıntılarının çözümüne yönelik ekonomik bir kalkınma modeli geliştirilmesi ve uygulanması için talimat aldık.' açıklamasında bulundu.

20.11.2018-16:47 - (Son Güncelleme: 20.11.2018-16:58)

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, resmi temaslarda bulunmak için gittiği Sudan'da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Bekri Hassan Saleh ile birebir ve heyetler arası görüşmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, heyetler arası görüşmede yaptığı açıklamalarda, Sudan'da olmakan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, şahsına ve heyetine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını Sudan vatandaşlarına ileten Oktay, iki ülkenin tarihsel bağlarından kaynaklanan önemli ilişkilerinin olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz sene ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretten sonra Sudan'ın sıkıntılarının çözülmesi hakkında net bir talimat aldıklarını belirten Oktay, 'Sudanlılar bir şekilde sıkıntı çekiyorsa bu bizim sıkıntı çekmemizdir. Bir gün dahi gecikmeden Sudan'ın bütün sıkıntılarının çözümüne yönelik ekonomik bir kalkınma modeli geliştirilmesi ve uygulanması için talimat aldık.' dedi.

Oktay, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir tarafından aynı talimatın Sudanlı yetkililere verildiğini de çok iyi bildiğini ifade etti.

Her iki devlet başkanı nezdinde ilişkilerin ilerletilmesi, ticaretin çoğaltılması ve Sudan'ın kalkındırılması ile ilgili kesin bir kararlılık olduğuna vurgu yapan Oktay, 'Biz bu kararlılığın altını da teknik anlamda doldurmalıyız. Sudan'ın kendi ayakları üzerinde durabileceği, bölgesinde söz sahibi olabileceği sosyal bir kalkınmanın temelini meydana getirecek, çerçevesini çizdiğimiz, genel bir anlaşma imzaladığımız konularda hızlı bir şekilde uygulamaya geçeceğiz.' şeklinde konuştu.

Petrol, tarım ve hayvancılık ile ilgili Sudan'da önemli bir potansiyel olduğuna değinen Oktay, bu potansiyeli açığa çıkarmak için Türkiye'nin önemli katkılar sunacağını belirtti.

Sevakin Adası'nda TİKA'nın restorasyon çalışmalarına fiilen başladığını söyleyen Oktay, sürecin sona ermesi ile bölgeyi cazibe merkezine dönüştürecek bütüncül bir projeyi hazırlayacaklarını açıkladı.

Askeri ve savunma alanındaki iş birliğinin pozitif olduğunu, Türkiye'nin sağlık ve eğitim sektöründeki tecrübelerini Sudan'a aktardığının altını çizen Oktay, şu şekilde konuştu:

'Sudan'daki petrol sahalarının çalıştırılması, tarım ve hayvancılık hakkında yer tahsisinin yapılması ve ticaretin ilerletilmesi için gerekli mekanizmaları hızlıca kurmak durumundayız. Bugün bu işi tamamlamalıyız. Bunun için buradayız. Bu süreç uzarsa bunun maliyeti vatandaşlarımıza olur. 10 milyar dolarlık ticaret hedefimizi gerçekleştirmemiz için yıl bitmeden harekete geçme zorunluluğumuz var. Hala 1 milyar doların çok altındayız.'

Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Bekri Hassan Saleh ise Oktay'a ziyareti sebebi ile teşekkür etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin temelinin çok eskiye dayandığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen sene Sudan'a gerçekleştirdiği ziyaretle ilişkilerin farkı bir boyuta taşındığını ifade eden Saleh, şöyle konuştu:

'Kardeş ülke Türkiye'nin yanımızda duruşunu, bizi uluslararası kamuoyunda desteklemesini önemli buluyoruz. İç meselelerimizde Türkiye’nin desteğini zikretmeden geçemeyeceğim. Yatırım ve hastane projeleriyle bizim yanımızdalar. Sudan tarım, hayvancılık ve petrol hakkında kaynak olarak çok zengin bir ülke. Türkiye'nin bu alanlardaki bilgisini, tecrübesini biliyoruz. Kazan kazan politikası ile bu işin altında kalkmak istiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 seneiçin 10 milyar dolarlık hedef çizdi. Bu anlamda bizim üzerimize düşen projeleri hesaplanan sürede gerçekleştirmek ve hedefe ulaşmaktır. Umuyorum ki bu ziyaretinizden pozitif sonuçlar elde ederek döneceksiniz.'

Oktay'a görüşmelerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu da eşlik etti.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal