Cumhurbaşkanı Görev Ve Yetkileri Nelerdir

Cumhurbaşkanı kelime anlamı ile yönetim biçimi cumhuriyet olan ülkelerde devlet başkanı olmasıdır. Cumhuriyet biçimi ile yönetilen ülkelerde demokrasi ön plandadır. Mutlak güç düşüncesinin ve mutlak hakimiyet ilkesinin olmadığı bir yönetim biçimidir.

17.03.2020-14:04 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-13:59) Cumhurbaşkanı Görev Ve Yetkileri Nelerdir

Yani ülke yönetimi halktadır. Kısacası cumhuriyet demek halkın kendi kendini yönetmesi demektir. Her bir birey kendisinin başkanıdır. Bu bireylerin kendi başkanlıklarından feragat etme durumu, cumhurbaşkanı seçme durumudur. Kendileri yerine ilkeleri veya isteği doğrultusunda hareket edebilecek vasıflı devlet başkanı seçerler. Seçilen cumhurbaşkanı birçok konuda hak sahibi olmaktadır. Halkın çıkarları doğrultusunda ilerler.

Cumhurbaşkanı Görev ve Yetkileri

Cumhurbaşkanı hakları (görevleri) ; Yasama ile ilgili olan görevleri, Yürütme alanına ilişkin yetkileri ve yargıya ilişkin olan yetkileri.

Yasama yetkisi; Kanunlar yayımlamak, TBMM'ni gerekli gördüğü takdirde toplantıya çağırmak, kanunlar tekrar görüşmek için TBMM'ye yollamak, gerekli gördüğü zaman referandum kararı almak, anayasa mahkemesine kararnamelerin TBMM iç tüzüğüne ve anayasa şekil ve esas durumlarından aykırı olduğu gerekçeleriyle iptal davası açabilir, Erken seçim kararı alabilmesi gibi hakları yasama alanında bulunmaktadır.

Yürütme yetkileri; Üniversite rektörü seçmek, Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) üye ve başkan atamak, Genelkurmay başkanı atamak, Milli Güvenlik Kuruluna başkanlık yapmak, Uluslararası antlaşmalar onaylamak, Yüksek öğretim kurulu (YÖK) üye seçmek gibi yürütme hakları bulunmaktadır.

Yargı yetkileri; Yargı alanına ilişkin bu alanda görev yapan üyeleri atamak ve yetkilendirmek haklarına sahiptir.

Emekli cumhurbaşkanı hakları görevinden ayrılmış ve birtakım haklara halen sahip olan eski devlet başkanlarına denmektedir. Emekli olmasına rağmen sahip olduğu haklar birçok devlet erkanının haklarına göre oldukça fazladır. Emekli olduğu takdirde bir cumhurbaşkanı milletvekili, içişleri bakanı, dış işleri bakanı, hazine bakanı veya benzeri yetkin nitelikleri taşıyan devlet bakanlıklarından herhangi birinde görev alabilme ve istediği kadar görev alabilme hakkına sahiptir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal