Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Avrupa'ya Rest! Burası Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri basın toplantısı düzenledi.

24.05.2016-18:35 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Avrupa'ya Rest! Burası Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile Dünya İnsani Zirvesi'nde basın toplantısı düzenlenledi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Tel örgüler ve yükseltilmiş duvarlar bu sorundan sizi uzak tutamaz.12 milyon insanın yerinden edildiği kriz karşısında kimse iyi bir sınav verememiştir, birkaç ülke dışında. Bugün insani krizlere maruz kalan insanlar merhamet yoksunluğundan hayatını kaybediyor.

173 ÜLKEDEN 9 BİN KATILIMCI GELDİ

İnsani krizleri çözmek üye ülkelerin sorumluluğudur. Ev sahibi olarak işimiz burada bitmedi, sorumluluğumuz arttı.Ümidim ve beklentim zirvenin insani sonuçlara vesile olmasıdır. Mağdura el uzatmak insan olmanın gereğidir. Zirveye 173 ülkeden 9 bin ziyaretçi katıldı.

Dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım artık, hiçbirimiz kendimizi insani krizlerin etkilerinin dışında tutamayız. Buna, silahlı çatışmalardan terör saldırılarına, doğal afetlerden iklim değişikliğine kadar tüm insani krizler dahildir. Sınırlar, mesafeler, yükseltilmiş duvarlar, tel örgüler, bizi sorunlardan uzak tutmaya yeterli olmayacaktır. Bunun en son örneğini 6 yıldır süren Suriye krizinde hem de çok acı bir şekilde yaşıyoruz. Akdeniz'in azgın dalgalarının yuttuğu hayatlar, sahillere vuran masum çocuk bedenleri bu mesajı adeta bir tokat gibi insanlığın suratına çarpıyor.

"BİRKAÇ KOMŞU ÜLKE DIŞINDA KİMSE İYİ BİR SINAV VEREMEMİŞTİR"

(Suriye'de) 12 milyon insanın yerinden edildiği, bunlardan 5 milyonunun çeşitli ülkelere dağıldığı bu insani kriz karşısında, birkaç komşu ülke dışında kimse iyi bir sınav verememiştir. Artık bu konuda gelişmiş ülkeler başta olmak üzere herkesin sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir.

Maalesef bugün insani krizlere maruz kalan yüz binlerce kişi imkan ve kaynak kıtlığından değil, merhamet yoksunluğundan kaybediyor, hayatını kaybediyor. Küresel vicdanın yaşanan trajediler karşısındaki kayıtsızlığı, bugünkü sorunlarımızın da temel nedenidir.

173 ÜLKEDEN 9 BİN KATILIMCI GELDİ

Birleşmiş Milletler resmi verilerine göre, Dünya İnsani Zirvesi'ne 173 ülke ve 9 bin katılımcı katıldı. Türkiye'den katılım takriben bin kişi ve bu arada 900 medya mensubu yer aldı. Toplam katılımcı ise 10 binin üzerinde. Temennim odur ki sonucu da hayırlı olur, bereketli olur.

İNSANLIK UZAYIN DERİNLİKLERİNİ ARAŞTIRIYOR AMA YANI BAŞINDAKİ ACILARI GÖRMÜYOR

Gelişmiş teleskoplarla, uydularla uzayın derinliklerini araştıran insanlık, hemen yanı başındaki acıları, sorunları, krizleri adeta görmüyor. Bu çarpıklığı düzeltmek için küresel vicdanı hayata geçirmeliyiz. Bizleri, çocuklarımızı, torunlarımızı ve insanoğlunun gelecekteki tüm nesillerini ilgilendiren bu sorunun çözümü için iki gün boyunca çalıştık. Şayet bu zirve vesilesiyle insanlığın ortak vicdanında küçük de olsa bir kıpırdanma sağlayabildiysek kendimizi başarılı olmuş sayacağız.

"TERÖRİSTLER KADAR CESUR DEĞİLSEK, İNSANLIĞIN MÜCADELESİNİ VEREMEYİZ"

Merkel dışında G-7 ülkelerinin burada olmaması üzüntü verici. Afrika'daki tablo 'vicdan' diyor. Önümüzdeki hafta da Afrika'ya gideceğim. Turistik ziyaret için değil, çalışmalar için gidiyorum.

DÜNYA LİDERLERİNE 'SURİYE' ÇAĞRISI

Suriye'de savaş durmadan insani yardımların yine faydası var. Suriye'nin kuzeyinde yeni bir şehir kurma önerimiz var Türkiye olarak. Bunu dünyadaki gelişmiş ülkelerin liderleriyle görüştüm. Herkeste şu endişe var; Bunun güvenliği ne olacak? Ben de diyorum ki, 'Uçuşa yasak bölgeler ilan ederiz ve güvenlik tedbiri alırız' diyorum. Yeter ki terör örgütlerinden korkmayalım, tümünün üzerine korkusuzca gidelim. Teröristler kadar cesur değilsek, insanlığın bağımsızlık mücadelesini veremeyiz.

ERDOĞAN'DAN AB'YE REST

Türkiye'ye 3 milyar avro desteği söz verildiği gibi yürümüyor. Ama Türkiye lütuf beklemiyor, dürüstlük istiyoruz. Avrupa da üzerine düşenleri tam anlamıyla yerine getirmiş değil. Kriter konusu bir yere kadar çekilir, sonra siz düşünün deriz.

Böyle giderse Geri Kabul Anlaşması'na yönelik TBMM'den yasa çıkmaz.

Vize meselesinde soruyorum: Güney Amerika ülkelerinden vize isteniyor mu? Bunlara vize konusunda zorluk çıkarılmazken bunların vatandaşları Avrupa'ya istediği gibi gidip gelebilirken, Avrupa ile müzakere yürüten Türkiye'ye bu kriter dayatması niye?.

Bize iki de bir kriter dayatmasınlar! Burası Türkiye!

Takvim

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal