Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemine Yapılan Eleştirilere Cevap Verdi

Yeni yönetim sisteminde kendi pozisyonuna dönük eleştirilerin temelsiz olduğunu Adli Yıl Açılış Töreni'nde ifade eden Erdoğan, "Cumhurbaşkanı'na verilen devletin başı misyonu, kuvvetler ayrılığı için tehdit değil, birleştirici güçtür" dedi.

02.09.2019-12:29 - (Son Güncelleme: 02.09.2019-12:24) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemine Yapılan Eleştirilere Cevap Verdi

Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan Adli Yıl Açılış Töreni'nde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuştu. Erdoğan, referandumla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine dönük eleştirileri şu sözlerle savundu:

"Bilindiği üzere Anayasamızın amir hükümleri gereğince, cumhurbaşkanı yalnızca yürütmenin değil, aynı zamanda devletin de başıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk Milletinin birliğini, beraberliğini, bütün kurumlarıyla etkin biçimde işlemesini temin, cumhurbaşkanının en öncelikli vazifesidir. Anayasamızın lafzında ve ruhunda açıkça yer alan bu yaklaşımı, kuvvetler ayrılığı için bir tehdit değil, tam tersine birleştirici bir güç olarak görüyoruz.

Yasamanın, yürütmenin ve yargının kendi içerisinde bağımsız bir biçimde çalışması, hepsinin de, Anayasa'da cumhurbaşkanına verilen 'devletin başı' misyonu etrafında beraber hareket etmelerine mani değildir. Devlete ait yetki ve görevlerin, herhangi bir üstünlük sıralaması olmadan kullanılması olan kuvvetler ayrılığı prensinin, denge yerine çatışma anlayışıyla yorumlanması, ülkeye ve millete yarar değil zarar verir. Çünkü kuvvetlerin kendi içlerindeki faaliyetlerini yaparken sahip oldukları bağımsızlık, başlı başına bir egemenlik hakkı değildir.

Devlet sisteminde illa bir üstünlük aranacaksa, bu sadece Anayasa'nın ve orada tezahür eden milli egemenliğin üstünlüğü olabilir. Milli egemenliği, yasama ve yürütme kurumları demokratik seçimlerle direkt milletten aldıkları güçle kullanır."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal