Cumhurbaşkanı Erdoğan: ' A B C Planlarımız Var'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bloomberg TV'ye konuk oldu. Ekonomik politikalar üzerine açıklama yaparken ''Bu birilerini rahatsız edebilir'' diye konuştu.

15.05.2018-09:49 - (Son Güncelleme: 15.05.2018-10:02)

Bloomberg International'dan Guy Johnson'ın sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere seyahati çerçevesinde Londra'da Bloomberg TV kanalına yaptığı açıklamada Türk ekonomisi ve yaklaşan 24 Haziran seçimlerine ilişkin konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan para politikası ile ilgili, "Bir defa siz devlet başkanısınız. Halk para politikalarıyla ilgili konularda kimi sorumlu tutar? Bunu Başkan'a soracağına göre para politikalarında etkili olan bir Başkan görüntüsü vermeye mecburuz" şeklinde konuştu.

 "VATANDAŞA HESAP VEREN, DEVLETİ YÖNETENDİR"

Başkan'ın bu özelliğinin önemli bir değişiklik olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu birilerini rahatsız edebilir, ama mecburuz. Vatandaşa hesap veren, devleti yönetendir’’ ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu husustaki adımları bir yerleri rahatsız etmek gayesi ile atmadıklarının altını çizerek, "Fakat Türkiye'nin çıkarlarını korumak için bu adımları atacağız, ülkemizin çıkarları neyi gerektiriyorsa bunu yaparız" diye konuştu.

MERKEZ BANKASI İLE İLİŞKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası yönetimi ile olan temaslarının ne şekilde süreceğine dair bir soruya da, "Şu anda Merkez Bankası ile bir ilişkimiz var, bundan sonra da aynı istikamette devam edecek. Ülke yönetiminde yeni değiliz, görevi yeni devralmıyoruz ki; 16 yıldır ülkeyi aralıksız yönetiyoruz’’ diyerek cevap verdi.

Başkan olarak para politikalarında daha güçlü rol oynayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel ölçekte para politikalarında uygulanan yönetişim ilkelerini Türkiye'de de uyguladıklarını ve uygulayacaklarını dile getirdi.

"TÜRKİYE, ÇOK DAHA FARKLI BİR DÖNEME UYANACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran tarihindeki genel seçimlerle alakalı olarak, kendisinin Başkanlığı kazandığı, fakat Parlamentoda karışık bir durumun ortaya çıkması halinde ne yapacağıyla alaklı bir soruya da şu şekilde yanıtladı:

"Bizde bir laf vardır: Dereyi görmeden paçalar sıvanmaz diye. Biz de dereyi görmeden paçaları sıvamıyoruz. Önce seçim sonuçlarını bir görelim. Sizin dediğiniz anlamdaki bir neticeye göre hazırlıklarımız şüphesiz olacaktır. A, B, C planlarımız var. Fakat görünen o ki, şu anda iyi gidiyoruz. İnanıyoruz ki arzu ettiğimiz plan ortaya çıkacaktır. 40 gün sonra inanıyoruz ki Türkiye, çok daha farklı bir döneme uyanacaktır."

"FAİZ SEBEP, ENFLASYON NETİCE"

Gelen bir soru üzerine faiz ve enflasyon durumuna ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir defa sebep-netice ilişkisine baktığımız zaman, faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Faiz ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olacaktır. Biz bunu bir defa iyi ayarlamamız lazım. Faizde hedef nedir? Reel faizdir. Peki reel faiz nedir? Reel faiz, faizle enflasyon arasındaki farktır. Bunu yakaladığınız anda zaten reel faizi ne yapıyorsunuz, ciddi manada aşağı çekiyorsunuz. Reel faizi aşağı çektiğimiz anda bütün maliyet girdileri de ne yapacaktır, o da aşağı düşecektir" ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal