Cuma Namazında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Tüm Müslüman alemini yakından ilgilendiren bir konu olan Cuma namazı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.

13.03.2020-17:10 - (Son Güncelleme: 21.10.2021-09:51) Cuma Namazında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Cuma Namazı, haftada bir gün kılınan, vakit namazlarına nazaran kendisine mahsus şartları ve husûsiyetleri bulunan bir namazdır. Bu sebeple, Cuma Namazının ahkâmı ve âdâbına dair bazı konuların bilinmesi ve hatırlatılmasında fayda vardır.

Cuma Namazına ait, mezkûr olan konu başlıkların haricinde olan birtakım önemli hususlar da vardır. Fıkıh kitaplarında bu konuyu detayları ile birlikte çeşitli kaynaklardan istifade ederek özetleyerek sunduk.

CUMA GÜNÜ SEFERE ÇIKMAK

Cuma günü, mü'minlerin bayram olarak ifade ettikleri ve bayram havasında geçirmeye çalıştıkları gündür. Cuma Namazı, husûsiyetleri ile birlikte büyük bir cemaatin bir araya gelerek toplanmış olduğu müstesna bir namazdır. Bunlar gibi sayılabilecek daha birçok sebeplere binaen Cumâ Namazını kişinin, mûkim bulunduğu yerde kılması önemli bir durum olarak görülmüş, sefere çıkmak için Cuma namazının vaktini etkileyecek tercih etmek de mekrûh kabul edilmiştir.

CAMİYE VEYA MESCİDE ERKEN GİTMEYE ÇALIŞMAK

Cuma Günleri Cuma Namazı için camiye erken vakitlerde gitmek, camiye veya mescide girildiği vakitte iki rekât Tahiyyetü’l-Mescid namazı kılmak, Kehf Sûresini okumak ya da dinlemek mendub kabul görülmüştür.

ÖN SAFLARA İLERLEMEK

Camiye veya mescide giren kişi insanlara eziyet vermeksizin, saflarda boş yer bulunması halinde hatibe daha yakın bir konuma ulaşıncaya dek ileri gidebilir.

HUTBE SIRASINDA KONUŞMAMAK

Günümüzde yaşanan en önemli yanlışların başında, hatib minberdeyken cemaat içerisinde olan konuşmaları ve namaz kılmaya devam etmeleri sayılabilir. Hatib minberdeyken namaz kılınmaz, kuran okunmaz, verilen selâm alınmaz; cemaat asla konuşmayıp sessiz bir şekilde hutbe dinlenir. 

CUMA NAMAZINA SONRA YETİŞİLİRSE NE OLUR?

Cuma Namazına sonradan yetişme hakkında Hanefî Mezhebi dahilinde ihtilâf vâki olmuştur. Fetvâ verilen görüşe göre; İmâma teşehhüdde uyan ve bununla birlikte imâma, selâm verip de sehiv secdesi için secdeye gidiliği anda tâbi olan kimse, cemaate yetişmiş kabul edilir ve Cuma Namazını, kılamadığı rekâtları kılmak sureti ile beraber ikmâl eder.

Bunlara ek olarak cuma günü sünnetleri ise şu şekildedir;

- Cuma sabahı gusletmek

- Tırnak ve istenmeyen tüylerden temizlenmek

- Temiz elbise giymek

- Güzel kokular sürünmek

- Misvak kullanmak (Dişleri temizlemek)

- Gözlere sürme sürmek

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal