Çiftçilerden Şikayet: Domates ve Patates Fiyatlarında Büyük Düşüş

Çiftçinin ekonomik durumunu olumsuz yönde etkileyen birçok faktörün üretimi olumsuz etkilediğini dile getiren Adana Kabzımallar Odası Başkanı Ali Batman anlattı.

05.09.2019-13:21 - (Son Güncelleme: 05.09.2019-12:58) Çiftçilerden Şikayet: Domates ve Patates Fiyatlarında Büyük Düşüş

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Ali Batman, mevsim şartları nedeniyle ürünlerin fiyatlarında değişim olmasının üreticiyi olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. 

Batman bu durumdan şikayetini şu şekilde açıkladı: 

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Ali Batman, “Kışın da açıkladık. Ürün fiyatları arz-talep dengesine göre kurulur. Haller borsa gibidir. Şu an ürün bolluğu yaşandığı için fiyatlar oldukça düşük" dedi. Fiyatların yükseldiği zaman faturanın esnafa kesildiğini dile getiren Ali Batman, "Şu an Bursa tohumlu domates Ereğli ve Çanakkale'den geliyor. Kilosu 50 kuruş. Maliyeti daha fazla ama esnaf bunu 1 TL'ye satamıyor. Soğan da kışın 7-8 TL fiyatı görmüştü. Şu an 50 kuruşa satılıyor. Aşırı derecede ürün var. Patates 6-7 TL'yi bulmuştu, şimdi 70-80 kuruş. Bugün 15-20 tona yakın domatesimiz çürümüş vaziyette. Halk sağlığını tehdit etmesin diye zabıta ve ziraat mühendislerinin tutanağıyla dökeceğiz" 

Domates, soğan, patates gibi iç piyasada bol olan ürünlerin ihraç edilemediği için esnafı zarara uğrattığını anlatan Batman, şunları da ekledi:

"Yaklaşık 300 tane üyem var. 286'sının bankalara borcu var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan rica ediyorum. Türkiye'de hallerle, tarımla uğraşan başkanları bir seferlik toplantıya çağırırsa, sebze ve meyveyle ilgili çok değerli bilgiler vereceğimize inanıyorum. Birçok deneyimli arkadaşımız var. Dışarıda vatandaşın ucuz sebze-meyve yemesini sağlamak için, üreticilerin mağdur olmaması için çok değerli bilgiler verebiliriz. Korsan satışların hallere ve devlete ne kadar zarar verdiğini anlatabiliriz. Bildirim çıkardılar, hal dışı tüccarlar istediği şekilde ürününü satıyor. Hal Müdürlüğü'nün hal dışı tüccarda 8 milyon TL alacağı var ve bu parayı tahsil edemiyor. Ama hal içerisindeki esnafın faturasız, belgesiz, vergisiz satış yapma şansı yok. Cumhurbaşkanımız bizi toplarsa ne kadar haklı olduğumuza kanaat getirecektir."

Son Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal