CHP'nin Samanı Az Geldi

Meralar boş dururken ve ıslah beklerken saman ithal ettiniz sözlerine cevap veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Türkiye'nin saman üretimi 25 milyon tondur, 15 milyon tonu hayvancılıkta kullanılır. Bu sene 7 bin 370 ton saman ihraç etmişiz.

20.10.2020-12:27 - (Son Güncelleme: 20.10.2020-12:45) CHP'nin Samanı Az Geldi

Tarım siyaset üstü bir meseledir. Ülkemiz için yolda tükettiğimiz bu bereketli toprakların kutsal ürünlerini lütfen siyasete alet etmemeliyiz. Fakat ne yazık ki günlük siyasete CHP alet ediliyor. CHP'nin Genel Başkanının eline danışmanları bir bilgi notu tutuşturuyor. Yalan yanlış dokümanlarla. Ve sonra birileri kalkıp diyorlar ki 'İsviçre'den saman ithal ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti bereketlidir.Kendi kendine yeterli bir ülkedir.Pakdemirli basın mensuplarına şöyle bir açıklama yapmıştı. 'Kimsenin bu ülkede benim üreticimi, köylümün moralini bozmaya hakkı yoktur. Klavye silahşörlerinin, bir kısım medyanın yalan yanlış haberlere ne hakkı vardır, gıda maddeleri üzerinden kimsenin de spekülasyon yapmaya hakkı yoktur'.

GIDA MADDELERİ ÜZERİNDEN SPEKÜLASYONA GEREK YOK

Türkiye kendi kendine yeterli bir ülkedir. 18 milyar dolar ihracatı, 12 milyar dolar ithalatıyla kendi kendine yüzde 150'den fazla yeterli bir ülkede kimsenin benim üreticimin, köylümün, çiftçimin, besicimin moralini bozmaya hakkı yoktur. 

2002'de tüm desteklerin toplamda 1,8 milyar lira iken 2020 rakamları ile 22 milyar lira destek dağıtacaklarını anlatan Bakan Pakdemirli, CHP'lilerin spekülasyonu siyaset aracına çevirdiğini anlattı. AK Parti döneminde tarımsal desteklerin 12 misli arttığını Bakan Pakdemirli açıklamıştı. CHP'nin saman polemiği, CHP distopyasının tükendiğini göstermektedir.

8 yıl önce ilk kez saman ithal edileceğini yazdığımızda deyim yerindeyse kıyamet koptu. Kimse inanmadı. Günlerce tartışıldı.

Bakan Pakdemirli; Aralık 2019’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bakanlığın bütçe görüşmeleri yapılırken elinde tablolarla aynen şunları söyledi: 'Bu sene 7 bin 370 ton saman ihraç etmişiz. Geçen yıl 9 bin ton ithal edilmiş. Bu sene sadece 150 kilo getirilmiş. Adam ucuz bulmuş getirmiş. Gem mi vuracağız? Ne zamandan beri kapalı bir demir perde ülkesi olduk?'

NEDEN İTHAL EDİLİYOR?

Saman ithalatının en basit nedeni, yurti çinde fiyatların yükselmesi olarak gösteriliyor. Deniliyor ki; 'Türkiye’de saman stokçuları var. Hasat döneminde saman alıp stokluyor. Kışın samanı yüksek fiyata satıyor.'

Bu sadece saman da değil, buğday, arpa, mısır, soğan, patates yani depolanabilen hemen her tarım ürününde hasat zamanı çiftçiden ucuza alınan ürün depolanıyor ve hasat sonrasından yeni ürün hasadına kadar olan dönemde yüksek fiyata satılıyor. Üretici ucuza satarken, tüketici pahalıya tüketiyor.

SAMAN DEPOLAMAK VATAN HAİNLİĞİ Mİ?

Saman, soğan, patates veya başka bir ürünü alıp depolayanlara; “bunlar vatan haini” diyerek depolarına baskın yapıp terörist ilan edemeyiz. Türkiye’de tarımsal üretimi yapanların çok büyük bölümü küçük aile işletmesi, bu çiftçilerin depolama olanakları ya hiç yok veya çok yetersiz. Kooperatiflerin de depolama konusunda etkin olmaması nedeniyle hasat sonrası ürünler tüccar tarafından alınarak depolanıyor. Tüccarlar olmasa ürünü kim depolayacak? Bir sonraki hasat dönemine kadar ihtiyaç nasıl ve nereden karşılanacak?

Dolayısıyla ya çiftçiler birleşecek, kooperatif aracılığıyla ürünlerin depolanmasını, pazarlamasını yapacak ya da birileri para kazanmak adına bu işe yatırım yapacak. Yani bir tüccar dolar veya altın almak yerine saman alıp depoluyorsa bir risk üstleniyor. Üretim çok olursa fiyat düşer, az olursa yükselir.

Devletin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi üretimi artırıcı önlemleri alarak piyasada ürünün yeterli miktarda olmasını, satıcıları denetleyerek fahiş fiyat artışlarını önlemektir.

CHP'nin tutumu eleştirmek olsun adına yapılmış bir siyasi harekettir. Özellikle Faik Öztrak'ın rezil ifadeleri CHP'nin tutumunu göstermiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal