CHP'li Beşiktaş Belediyesi'nden 13 Milyonluk Vurgun

Beşiktaş Belediyesi 12 milyon 980 bin TL'lik araç kiralama ihalesini Unosit şirketine verdi. Şirketin 800 bin TL'lik teminat mektubu sahte çıktı.

20.08.2020-17:04 - (Son Güncelleme: 20.08.2020-16:40) CHP'li Beşiktaş Belediyesi'nden 13 Milyonluk Vurgun

MASAK incelemesi ile suç duyurusu yapılmasına rağmen Başkan Akpolat'a bağlı Mali İşler, hiç bir hizmet sunmayan şirkete 11.8 milyon TL ödeme yaptı. Para yatırıldıktan sonra şirket Akpolat'ın akrabası zurnacı Veli Uslu'ya devredildi. Uslu ise, 'Hiçbir şeyden haberim yok' dedi.

CHP'li Beşiktaş Belediyesi'nde, adeta bir film senaryosu gibi bir vurgun yapıldı. Beşiktaş Belediyesi, 1 Ekim-31 Aralık 2019 tarihlerini arasını kapsayan sürücülü araç kiralama ihalesi açtı. Açık bir şekilde yapılması gereken ihale, davet edilen üç şirketten Unosit Otomotiv'e verildi. 12 milyon 980 bin TL'lik teklif veren şirket ile 20 Ekim'de 2019 tarihinde sözleşmeye imza atıldı. Şiket, Clup Europen Grup Ltd. adlı firmadan aldığını aktardığı 800 bin TL'lik bir teminat mektubunu belediyeye gönderdi. Bu zaman diliminde İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, dünyaca bilinen sigorta firmalarının adlarını kullanarak sahte kefalet senetleri veren bir çeteye yönelik operasyon gerçekleştirdi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da inceleme yaptı. Unosit Otomotiv'in belediyeye verdiği 'Clup Europen Grup Ltd.' firmasından alınmış teminat mektubu da incelendi.

Beşiktaş Belediyesi bünyesindeki Destek Hizmetleri Müdürlüğü, 12 Kasım tarihinde Mali Hizmetler Müdürlüğü'ne konu olan teminat senedinin sahte olabileceği ile ilgili iddiaların olduğunu ifade ederek kefalet senedi tutarı olan 800 bin liranın firmanın doğmuş ve doğacak hakedişlerinden kesilmesini talep etti. 20 Kasım tarihinde de Başkanlık Makamı, ihalede inceleme yapılması için komisyon kurulmasına karar aldı. Bu süre boyunca konu olan kefalet senedinin sahte olduğu da netleşti.

ALINAN BİR HİZMET YOK, ÖDEME VAR

Komisyon, 22 Kasım tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yaptı.

Faakt, Sayıştay raporlarına da yansıyan hadisede, Destek Hizmetleri'nin isteğinin yerine getirilmediği tespit edildi. Kefalet belgesinin sahte olma olasılığının ortaya çıktığı 12 Kasım tarihinden sonra Beşiktaş Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü bir şey yapmazken, Başkan Rıza Akpolat'a bağlı Belediye'nin Mali İşler Müdürlüğü hızlıca hiçbir hizmet alamadığı firmanın hesabına 'tıkır tıkır' ödeme yapmaya başladı. Üstelik komisyonun kurulduğu zamanda, hatta savcılığa suç duyurusu verildiği gün dahi ödemeler devam etti. Böylelikle hiç bir sağlamayan şirkete, birinci ve ikinci hakediş ödemeleri çerçevesinde ayrı tarihlerde toplamda 11 milyon 807 bin 645 lira ödeme yapıldı.

ŞİRKETTEN BİLGİSİ YOK

SABAH'ın araştırması işi daha da tuhaf bir duruma getirdi. Çünkü Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtlarında Unosit Otomotiv şirketinin sahibinin Başkan Akpolat'ın akrabası olan ve zurnacılık yapan Veli Uslu'ya ait olduğu tespit edildi.

Kayıtlarda Veli Uslu'nun firması belediyenin yaptığı bütün ödemelerin ardından 23 Ocak 2020 tarihinde Necati Kendigelen'den devraldığı öğrenildi. Uslu'nun etrafına 'Ben müzisyenim. Bir şirketim olduğunu bilmiyordum. İlkokul mezunuyum, şirketim olduğunu çocuğuma söylesem güler. Benim hiçbir şeyden haberim yok. Bu olayla ilgili ben de suç duyurusunda bulunacağım' dediği ortaya çıktı.

GECİKMELİ İPTAL

Sayıştay denetçisi skandal vurgunla alakalı rapor oluşturdu ve raporunda ihaleyle alakalı çarpıcı ifadeler kullandı. Raporda, ihalenin yapılış şeklinin doğru olmadığı ve bu sebeple ihalenin feshedilmiş olması gerektiği aktarıldı. Raporda, şu tespitler yer aldı:

'Mevzuat hükümleri doğrultusunda İdare'nin hak ve menfaatlerini korumak üzere, kefalet senedinin sahte olduğu şüphesinin ortaya çıkmasından itibaren idarenin hızlı bir şekilde gerekçe raporu hazırlayarak açık ihale yapana kadar geçen süre için 4734 sayılı Kanunun 21. maddesinin (b) bendi kapsamında pazarlık ihalesi yapılması çalışmalarını başlatması gerekmekteydi.

İdare tarafından kefalet senedinin sahteliğine ilişkin kanaate varıldığı anda da işin süreklilik arz eden bir iş olması hasebiyle ve hizmetlerin aksamamasını teminen ivedi bir şekilde ihale fesih işlemleri gerçekleştirilmeliydi. Ancak idare tarafından yürütülen süreç yukarıda da özetlendiği üzere bu şekilde yürütülmemiş, sözleşmenin feshi gecikmeli bir şekilde yapılmıştır'

Diğer taraftan bu süreçle alakalı açılan soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürüldüğü belirtildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal