CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Belirlediği Adaylar Kanuna ve Tüzüğe Aykırı

CHP yerel seçimlerde bir çok yerden aday çıkartamayabilir. Bir avukatın CHP'ye çektiği ihtarnamede aday belirlemenin Parti Meclisi tarafından yapılması gerektiği bildirilirken, Kılıçdaroğlu'nun böyle bir yetkisinin olmadığı bildirildi.

11.02.2019-15:57 - (Son Güncelleme: 11.02.2019-15:47) CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Belirlediği Adaylar Kanuna ve Tüzüğe Aykırı

Yerel seçimlerde çıkardığı adaylar tepki toplayan CHP'nin yeni ve büyük bir krizin eşiğinde olduğu iddia edildi. Parti Genel Merkezi'ne gönderilen ihtarnameye göre Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun tespit ettiği adayların hukuki dayanağı bulunmuyor. İhtarnamede adı geçen Avukat Mustafa Yalçınkaya, YSK'ya da başvuru yapacaklarını söyledi.

Yeni Şafak'tan Sertaç Aksan'ın aktardığına göre, 31 Mart yerel seçimleri için çıkardığı adaylar sebebiyle teşkilatı tarafından bile kazan kaldırılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu defa noter kanalıyla gönderilen bir ihtarnameyle gündemde.

MAHKEMEYE TAŞINACAK

Kadıköy 14. Noterliği üstünden CHP Genel Merkezi'ne gönderilen ihtarnamede 'keşideci' olarak adı geçen avukat Mustafa Yalçınkaya, Kılıçdaroğlu'nun yaptığı hatadan geri dönmemesi durumunda süreci mahkemeye taşıyacaklarını ifade etti.

"KANUNA VE TÜZÜĞE GÖRE TEK YETKİLİ PM"

Siyasi Partiler Kanunu ve CHP'nin iç tüzüğü uyarınca yerel seçimlerde aday adaylarının 'kesin adaylığa' dönüşmesinde tek yetkinin Parti Meclisi'nde (PM) olduğu bilgisini aktaran Yalçınkaya, "31 Mart seçimleri öncesinde isimler PM'de oylandı. Fakat bazı ilçelerde aday adaylarının adı PM'ye verilmedi ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu 'Buraları ben tek başıma tespit edeceğim' dedi. Bu hususuta da karar da çıkartırdı" ifadesini kullandı.

"55. MADDE ÇOK AÇIK"

İstanbul Maltepe, Antalya, Kaş gibi önemli yerler başta olmak üzere kimi ilçelerde aday çıkarılacak isimlerin PM'ye verilmediğini söyleyen Yalçınkaya, şöyle devam etti:

"Normalde süreç şu şekilde işliyor: Aday adaylığı başvurusu yapan kişiler CHP Parti Meclisi'ne gelir. Burada isimler oylanır. En çok oyu toplayan kişi aday olarak tespit edilir. Fakat Kılıçdaroğlu bunu yerle yeksan etti. Tek otorite oldu. Halbuki kanun buna izin vermiyor. YSK'ya isimler verilmeden önce bu yanlıştan dönsünler diye ihtarname gönderdik. CHP'nin iç tüzüğünde yer alan 55. madde çok açık. Aday tespit etme sürecinde yetki Parti Meclisi'nindir ve bu yetki devredilemez diyor. Bu yetkinin MYK'da devri dahi engellenmiş tüzükte."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal