Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: İmar Barışından 8 Milyon 600 Bin Kişi Yararlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar barışı ile alakalı son rakamları aktardı. Kurum, imar barışından şimdiye dek 8 milyon 600 bin kişinin yararlandığını söyledi.

14.11.2018-11:35 - (Son Güncelleme: 14.11.2018-11:26) Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: İmar Barışından 8 Milyon 600 Bin Kişi Yararlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar barışındaki son durumu açıkladı. Şu ana dek yaklaşık 8 milyon 600 bin kişinin uygulamadan yararlandığını ifade eden Kurum, "Beklentimiz, yaklaşık 14-15 milyon insanımızın yararlanması" dedi. İmar barışı başvuruları 8 Haziran'da başlamıştı. 31 Ekim'de bitecek başvuru süresi alınan kararla 31 Aralık'a dek uzatılmıştı.

DENİZİ KİRLETENE 5 KAT CEZA

Çevre kirliliği için alınacak tedbirlere de değinen Kurum, deniz kirliliğine sebep olan şirketlere uygulanan ceza oranının 5 kat yükseleceğini ifade etti. Kurum, "Kimse bizim denizlerimizi kirletmesin" diye açıklama yaptı.

AA Editör Masası'na konuk olan Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar:

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İMAR ARTIŞI YÜZDE 25'İ GEÇMEYECEK

Kentsel dönüşümde kanunun çıktığı 2012'den beri yaklaşık 550 bin konutun dönüşümü yapıldı. Bugün için 5-5,5 milyon konutun dönüşmesi lazım. 2025'te 7,5 milyon yapıya varıyor. Bizim bunları bir an evvel dönüştürmemiz gerek. Kentsel dönüşümde politikamız şu, kesinlikle imar artışı yapılmayacak, imar artışı olacaksa eğer yüzde 20-25'i aşmayacak. Kentsel dönüşüm işini gerçekleştirecek şirketin teknik ve mali yeterliliğinin bulunması lazım. Belediye başkanlarımıza şunu ifade ediyoruz, yüksek katlı bina kesinlikle talep etmiyoruz. Bunun takipçisiyiz ve bu aşamada yüksek bina yapılmasına müsaade etmeyiz.

SIFIR ATIK DÜZENLEMESİ

Sıfır atıkla alakalı önemli bir düzenleme yapıyoruz, buna teşvik getiriyoruz, depozito uygulaması getiriyoruz. 2019'dan sonra plastik poşetler 25 kuruş olacak. Türkiye'de bir kişi senede ortalama 440 plastik poşet kullanmakta. Poşetleri ücretli duruma getirerek kişi başı kullanımı 2019'da 440 adetten 90'a, 2025 senesinde ise 40'a düşürmeyi amaçlıyoruz. Bu şekilde yüzde 90 tasarruf sağlamış oluruz.

81 İLE MİLLET BAHÇESİ

Amacımız 81 şeihrde en az bir millet bahçesi inşa etmek. Yalnızca İstanbul'da inşa edilen millet bahçeleriyle kişi başı yeşil alan miktarını yüzde 10 yükseltiyoruz. Atatürk Havalimanı 14 milyon metrekare, buraya millet bahçesi inşa edeceğiz. Büyük pistin bir bölümü alınacak, diğer tarafına yapacağız. Hiçbir biçimde yeni bina inşa etmeden, mevcut binaları kullanacak biçimde içinde düzenleme gerçekleştireceğiz. Ankara'da inşa edilen millet bahçeleriyle de kişi başına düşen yeşil alan miktarı yüzde 7-8 yükselecek.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal