Çerkes Soykırımı Nedir? Çerkes Soykırımı Neden Yapıldı?

Çerkes Soykırımı 155. senesinde... 1864 senesinde Çarlık Rusya tarafından sürgüne zorlanan ve büyük çoğunluğu açlık ve susuzluk yüzünden hayatını kaybedenler bu sene de unutulmadı. Peki, Çerkes Soykırımı nedir? Çerkes Sürgünü hangi sebeple oldu? İşte detaylar...

21.05.2019-14:03 - (Son Güncelleme: 21.05.2019-17:27)

Çerkesler 155. yılında da Çerkes Soykırımı'nı unutmadı. Her sene 21 Mayıs günü 1864 sürgünü için Nart ateşi yakarak sürgün nöbeti tutulma geleneği bu sene de devam etti. Kocaeli’nin Kandıra ilçesi Babalı köyü sahilinde bir araya gelen Çerkesler, sürgünde yaşamını yitirenlerin anısına denize karanfiller bırakıyor.

ÇERKES SOYKIRIMI NEDİR?

Çerkes Soykırımı ya da diğer adıyla Çerkes Muhacirliği, 19. yüzyılda, özellikle 1864 senesinde yoğunlaşmak ve başta Adığeler ve Abhazlar olmak üzere, Kuzey Kafkasya halklarının Osmanlı topraklarına karşı gerçekleştirdiği zorunlu göçlerdir. Bu göç neticesinde bir milyonun üzerinde bir nüfus Osmanlı topraklarına yerleşmiştir. Abhazya'da 31 Mayıs günü, bu sürgünü anma amacıyla ulusal yas günü olarak kabul edilmiştir. 

ÇERKES SOYKIRIMI HANGİ SEBEPLE GERÇEKLEŞTİ?

21 Mayıs 1864; 300 sene süren Kafkas - Rus savaşlarının sonlanması ve Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihidir. Bu tarihten itibaren Çerkes toplulukları dünyanın türlü ülkelerine dağılmak zorunda bırakılmıştır. Sürgün süreci boyunca birçok insan yaşamını yitirmiş, sürüldükleri topraklarda ise hastalık, açlık ve yoksulluk gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya gelmişlerdir.

Sürgün süresinde çekilen çileler, yolda telef olanların yürek dağlayan durumları Trabzon'daki Rus konsolosunun, tehcir işlerini idare etmekte olan General Katraçef'e gönderdiği raporda şu şekilde anlatılıyor: Türkiye'ye gitmek üzere Batum'a 70,000 Çerkes geldi. Bunlardan vasati olarak günde 7 kişi hayatını kaybediyor. Trabzon'a çıkarılan 24,700 kişiden şu ana kadar  19,000 kişi ölmüştür. Şimdi orada bulunan 63,900 kişiden her gün 180-250 kişi ölmektedir. Samsun yakındalarındaki 110'000 kişi arasında her gün vasati 200 kişi can veriyor. Trabzon, Varna ve İstanbul'a götürülen 4650 kişiden de günde 40-60 kişinin öldüğünü duydum."

İşte bu şekilde peş peşe devam eden felaketlerin ve musibetlerin darbeleri altında inleyen ve eriyen bu kahraman ve erdemli milletin talihsiz bakiyesi de Dobruca, Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk, Suriye, Irak gibi daima tehlikeye altında olan yerlere yerleştirmiştir.

Modern tarihin en büyük kitlesel nüfus hareketlerinden biri oalrak kabul edilen Çerkes Sürgünü sırasında binlerce kişinin kanı akıtıldı. Gemiye binmek amacıyla aç bîilaç kıyıda yağmur çamur içinde, ölüm iniltileriyle sıra bekleyenler, yaklaşan gemiye üşüşüp taşıma kapasitesinin çok üzerinde biniyorlardı. Gemiler de daha fazla para alabilmek amacıyla çok yolcu alıyor, bu sebeple fazla yol alamadan batan gemiler oluyordu. 1864 Mayısı'nda, Trabzon'daki Rus konsolosunun belirttiğine göre 30 bin kişi açlık ve hastalıktan öldü. Gemilerde hastalık alameti tespit edilen olursa hemen denize atılırdı.

GÜRCİSTAN TARAFINDAN RESMEN TANINDI  

Çerkes Soykırımı 20 Mayıs 2011'de Gürcistan parlamentosunun oybirliğiyle aldığı bir kararla Gürcistan tarafından resmen tanındı. Böylece Çerkes soykırımı,bağımsız bir devlet tarafından resmen uluslararası gündeme getirilmiş oldu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal