Çankırı'da 400 Yıllık Tuz Rezervi Bulundu

Çankırı'da Hititler döneminden beri tuz çıkarılan 5 bin senelik mağara, Türkiye'nin 400 senelik kaya tuzu ihtiyacını karşılayacak rezerve sahip.

19.01.2019-16:50 - (Son Güncelleme: 19.01.2019-16:41) Çankırı'da 400 Yıllık Tuz Rezervi Bulundu

Çankırı'da Hititler döneminden beri tuz çıkarılan mağaranın, Türkiye'nin kaya tuzu gereksinimini 400 sene sağlayacak rezerve sahip olduğu bildirildi.

Arkeolojik verilere göre Hititler tarafından kaya tuzu çıkarılan, merkeze 19 kilometre uzaklıkta olan tuz madenindeki üretim çalışmaları özel bir şirket tarafından yapılıyor. Kamyon ve iş makinelerinin rahatça girip çıkabileceği yükseklik ve genişliğe sahip mağarada 23 kilometre uzunluğunda yol var. Mağara içinde yön bulabilmek için galeriler içinde cadde isimleri ve yön tabelaları da var.

14 BİN ÇEŞİT KULLANIM ALANINA SAHİP

İşletme müdürü Murat Danacı, mağarada tahmini olarak 5 bin senedir kaya tuzu üretiminin sürdüğünü söyledi. Üretimlerinin her geçen gün artan bir tempoyla devam ettiğine işaret eden Danacı, "Şu anda günlük yaklaşık 1500 tonluk üretim yapabiliyoruz. Bugünkü ömrüyle Türkiye'ye tek başına 400 sene yetebilecek bir rezerve sahibiz." dedi.

Kaya tuzunun 14 bin çeşit kullanım alanına sahip olduğunun altını çizen Murat Danacı, Türkiye'de bu alanda öncü olarak faaliyetlerini yaptıklarını söyledi.

MADENDE GÜNDE 4 PATLAMA YAPILIYOR

Mağara içerisinde kilometrelerce uzunluğunda yol bulunduğunu, kendilerinin de senelik 1 kilometre ilerleme kaydettiklerini söyleyen Danacı, şöyle dedi:

"Galeri boyutlarımız ortalama 10 metre yüksekliğinde, 20 metre genişliğindedir. Delme, patlatma yöntemi dediğimiz delikler delip, patlayıcı maddeleri uzaktan emniyetli bir biçimde patlatıyoruz. Günde 4 patlatma yaparak üretimimizi yapıyoruz. Daha sonra almış olduğumuz cevheri kepçe yardımıyla kamyonlara yükleyip, tuz fabrikalarına sevkini yapıyoruz."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal