Çanakkale Zaferinin 104. Yıl Dönümü ve Bilinmeyen Yönleri

104. yılında Çanakkale Zaferi birçok anma töreniyle kutlanmaya devam ediliyor. Öte yandan Zaferin bilinmeyen yönleri ise, savaşın bir ''Dönüm Noktası Savaşı'' olduğunu izah etmeye yetiyor.

18.03.2019-10:30 - (Son Güncelleme: 18.03.2019-09:51) Çanakkale Zaferinin 104. Yıl Dönümü ve Bilinmeyen Yönleri

İtilaf Devletleri'nin Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anadoluyu ele geçirme ve bölerek paylaşma arzusu Çanakkale'de bu isteğin Türk Milleti'nin her neferi yok olana kadar gerçekleşmeyeceğnin ortaya konulduğu, dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir direniş ve milli mücadele örneği olduğu bütün dünya tarafından görüldü.

Çanakkale Savaşı Binci Dünya Savaşı'nın 2 yıl uzamasına sebep olmuş hayati önem taşıyan bir savaştır. Gazi Mustafa Kemal bu savaş sırasında Anafartalar Kahramanı olarak anılmaya balamış ve Milli Mücadele harkeretini 19 mayıs 1919'da bu ünvanla Samsuna çıkarak başlatımıştır.

KADINLARIN, EVLATLARIN NEFER OLDUĞU BİR SAVAŞ ''ÇANAKKALA SAVAŞI''

Türk Kadını bu savaşa fiili olarak destek olmuş ve zaferin bir parçası olan direnişin sembollerinden olmuş en önemli unsurlardandır. Heniz 13-14 yaşında evlatların düşmana karşı koyduğu, Seyit Onbaşı ve onun gibi nicelerinin insan gücünü aşarak bir mücadele ortaya koyduğu dünya tarihinde eşi olmayan bir mücadele ve zaferdir Çanakkale.

BOLŞEVİK DEVRİMİNE ZEMİN HAZIRLADI

İtilaf Devletleri'nin Çarlık Rusya'ya destek göndermesi ancak Çanakkale Boğazı'ndan geçmesi ile mümkündü. Fakat bu mümkün olmayacak çünkü Çanakkale geçilmeyecek ve Bolşvevik Devrimi için Çarlık Rusya'nın zayıf düşmesine neden olacaktı.

AVUSTURALYA'DA ULUS BİLİNCİ OLUŞTU

Bu savaş neticesinde muazzam bir yenilgi alan Avusturalya askerleri, Avusturalya halkının ulus bilincini kavramasına sebebiyet vermiştir.

 

YENİ ZELANDALI ANNELERE MEKTUP VE HÜMANİZMİN ZAFERİ

Atatürk'ün Yeni Zelandalı annelere yazdığı ''Bu topraklarda can veren evlatlarınız artık bizim evlatlarımızdır'' mektubu Yeni Zelanda halkının ve bütün dünyanın Anadolu'nun haksız işgali sonucu canlarını veren İtilaf Devletleri askerlerinin dahi Türklerin gözünde ana kuzusu olarak görüldüğü gerçeğini ortaya koymuştur.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal