Bosna Kasabı Radovan Karadziç Kimdir ? Kaç Yaşında ? Ne Kadar Ceza Aldı ?

Tıp fakültesi mezunu bir psikiyatrist olan Karadziç, on binlerce Müslümanın katili olup 'Bosna Kasabı' olarak anılıyor. Savaş suçundan yargılanan tek lider olarak bilinen Karadviç, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

22.03.2019-15:39 - (Son Güncelleme: 22.03.2019-16:02) Bosna Kasabı Radovan Karadziç Kimdir ? Kaç Yaşında ? Ne Kadar Ceza Aldı ?

Savaş suçlusu Sırp siyasetçi ve Sırp Cumhuriyeti eski başkanı Radovan Karadzic, Bosna'da on binlerce Müslümanın katledilmesinden dolayı daha çok 'Bosna Kasabı' olarak anılıyor. Karadzic hakkındaki temyiz kararı açıklandı. Karadzic, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Peki, Radovan Karadzic kimdir? Savaş suçunu nasıl işledi ?

Eski Yugoslavya’da şimdi Karadağ topraklarında kalan Savnik bölgesinde doğdu. Bosnalı Sırp milliyetçilerinin kervanına katıldı, 1990’da Bosna-Hersek’te Sırbistan Demokrat Partisi’nin kurucu üyeleri arasındaydı.

Karaciç iki yıl sonra BM tarafından bağımsızlığı tanınan Bosna’daki Sırp cumhuriyetinin başkanlık konseyinin üç üyesinden biriydi.

Karaciç aynı yıl Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin tek başkanı oldu ve 1996 yılına kadar silahlı kuvvetler başkomutanı ve devlet başkanı olarak görevlerine devam etti.

ALTERNATİF TIP, UZMANLIK ALANIYDI

Aşırı milliyetçi Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in de desteğini alarak, Bosnalı Müslümanları ve Hırvatları yok etmek için kanlı bir savaş başlattı.

1992-1995 arasındaki savaşta, Bosnalı Sırpların lideri olarak başrol oynayan Radovan Karaciç, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük katliamın sorumlusu. Bosna savaşı sırasında işlenen en ağır suçlarda onun imzası olduğu biliniyor.

Karaciç, hakkındaki bunca ağır suçlamaya karşın, savaşın 1995'te sona ermesinin ardından tam 13 yıl yargılanmaktan kaçmayı başardı. 2008 Temmuz'unda Belgrad'da sıradan bir vatandaş gibi yaşarken polis tarafından yakalandı. Radovan Karaciç, kılık değiştirmiş, eski bir psikiyatrist olmanın verdiği deneyimle alternatif tıp alanında çalışmaya başlamış ve Dragan Dabic adlı sahte bir kimlik elde etmişti. 

Uluslararası istihbarat örgütlerinin de desteğiyle yakalandıktan sonra, son adresi Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi oldu.
Hakkındaki suçlamaların başını, 8 bin Müslüman erkeğin toplu mezarlara gömüldüğü Srebrenitsa katliamındaki yaptıkları çekiyor.

ÖMÜR BOYU HAPİS

"Bosna Kasabı" olarak bilinen eski Sırp lider Radovan Karadzic, temyiz davasında müebbet hapse mahkum edildi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal