Bilim Kurulu Üyesi Özkan'dan Gümüş Suyu Uyarısı

Sebze ve meyvelerin gümüş suyu gibi katkı maddeleriyle temizlenmemesi gerektiğini kaydeden Bilim Kurulu üyesi Seçil Özkan, "Kendi sağlığımıza zarar verebiliriz. Asla ve asla önermiyoruz" ifadelerini kullandı.

23.05.2020-12:31 - (Son Güncelleme: 23.05.2020-12:30) Bilim Kurulu Üyesi Özkan'dan Gümüş Suyu Uyarısı

Sebze ve meyvelerin gümüş suyu gibi katkı maddeleriyle temizlenmemesi gerektiğini kaydeden Bilim Kurulu üyesi Seçil Özkan, "Kendi sağlığımıza zarar verebiliriz. Asla ve asla önermiyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Seçil Özkan, yeni tip coronavirüs nedeniyle sebze ve meyvelerin gümüş suyuyla yıkanması gerektiğine ilişkin ortaya atılan iddialarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Özkan bu konu için, "Kesinlikle kullanmasınlar. Gümüşün antibakteriyel özelliği var, hatta bir ara çamaşır yıkamada kullanılmasıyla ilgili haberler de çıkmıştı; ama ikisini de önermiyoruz. Biz pandemide virüsle karşı karşıyayız.

"GÜMÜŞ SUYUNU ASLA ÖNERMİYORUZ"

Antibakteriyel bile olsa sebze ve meyvelerin bu tür katkı maddeleriyle yıkama uygulamasının bize ne zarar vereceğini bilemeyiz. Kendi sağlığımıza zarar da verebiliriz. Asla ve asla önermiyoruz. Gıdayla bunu aldığımız zaman sindirim sistemimize nasıl etkileri olduğuna dair şu anda bilimsel bir çalışma, bir kanıt yok. Bilmediğimiz bu tür uygulamaları yapmak sağlığımızı olumsuz etkileyecektir" sözlerini kullandı.

"SİNDİRİM SİSTEMİMİZ ZARAR GÖREBİLİR"

Pandemi döneminde el hijyeninin, çevre hijyeninin ve tüketilen gıdaların temizliğinin öneminin altını çizen Seçil Özkan, "Kendi sağlığımıza zarar vermeyecek şekilde bunları uygulamamız gerekiyor. 'Sebze meyvelerinizi gümüş suyuyla yıkayın' gibi söylemler kesinlikle yanlıştır.

Çünkü gümüşün antibakteriyel olduğuna dair bazı yazılar var; ama sebze ve meyvelerimizi gümüş suyu içeren sularla yıkamak toksitesinin ne olduğunu bilmediğimiz için onu ağızdan tükettiğimiz zaman sindirim sistemimize nasıl bir etkisi olduğunu bilmediğimiz için zarar görebiliriz" diye konuştu.

"BOL SUDA YIKAMAMIZ YETERLİ"

Bilim Kurulu Üyesi Seçil Özkan, el hijyeninin de çok önemli olduğunu ancak el yıkarken yalnızca su ve sabun tavsiye ettiklerini, antibakteriyel sabun bile önermediklerini dile getirdi.

Özkan, "Ne tür etkileri olduğunu bilmediğimiz kanıtsal bilimsel yayınları olmayan maddeleri asla kullanmamamız gerekiyor. Meyve ve sebzeleri sadece bol akarsuda yıkamamız yeterli.

Çok girintili çıkıntılı sebze ve meyveleri suda bekletiyorsak eğer belki biraz sirke koyabiliriz ya da klor tableti kullananlar da var. Bunları önerebiliriz" ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal