Berat Albayrak Açıkladı! KYK Borçları Siliniyor mu?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmayla devlet milyonlarca üniversiteliye barış eli uzatacak.

13.01.2020-21:30 - (Son Güncelleme: 13.01.2020-21:31) Berat Albayrak Açıkladı! KYK Borçları Siliniyor mu?

Bakan Albayrak, gençler için 2020 özelinde çalışma yaptıklarını ifade etti.

KYK borçlarına ilişkin yaklaşık 5 milyon üniversiteliyi ilgilendiren 6-7 milyarlık bir paket üzerinde çalışılıyor. 2020 itibarıyla yaşama geçirilecek paket kapsamında farklı formüller üzerinde çalışılıyor. Faizler nedeniyle anapara iki üç katına çıkarken, faizlerin yapılandırılması ya da silinmesi, taksit sayısının artırılması da seçenekler arasında yer alıyor.

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor. Öğrenciler ödemelerini, öğrenim süresinin bitiminden 2 yıl sonra yapmaları gerekiyor. Sorun da burada başlıyor. Üniversite mezunu gençler, uzun yıllar iş bulamıyor, iş bulanlar ise asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üstü ücretlerle çalışıyorlar. O nedenle gençler, aylık ortalama 400 ile 600 TL'lik taksitleri ödemekte zorlanıyorlar.

İŞ BULAMAYANLAR KYK BORÇLARINI ERTELEYEBİLECEK

Son yıllarda öğrenim kredisi nedeniyle sorun yaşayan birçok kişiden gelen talepler üzerine harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, konu hakkında yeni bir çalışma başlatmıştır.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda KYK borçlarına ilişkin yeni düzenlemenin müjdesini veren Berat Albayrak, yaklaşık 250 bin üniversite öğrencisinin KYK borçlarını ödeyemediği için hakkında işlem başlatıldığının altını çizen Bakan Albayrak, borçların silinmesi için imza kampanyası başlatan öğrencilerin taleplerine karşılık vermiştir.

Meclis gündemine taşınan borçlar hakkında yeni çalışmaların başladığı ifade edilmiştir. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan kişiler hakkında da yeni çalışmaların yapılacağı ifade edilmiştir. 5 MİLYON KİŞİNİN BORCU VAR Yaşanan sıkıntı, iş bulamayan mezunların, bunu zamanında beyan etmemelerinden kaynaklanıyor. Gidip daha önceden, işsiz olduğunu bildirirlerse, sıkıntı yaşanmaz!.." diye cevap vermişti.

Ertelemelere rağmen son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan kişi sayısı 5 milyona ulaştı. Bunlardan 280 bin kişinin hesaplarına haciz uygulandı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal