Bedelli Askerlikte Bundan Sonra Süreç Nasıl Olacak?

Bedelli askerlik kanununun TBMM'den geçmesinin ardından ayrıntılar merak edilmeye başlandı. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlikle alakalı merak edilen soruları yanıtladı.

26.07.2018-13:15 - (Son Güncelleme: 26.07.2018-13:20)

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek kanunlaşan Askerlik Kanunu ile Bazı KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun hakkında AA muhabirinin sorularını cevapladı.

ERDOĞAN ONAYLADIKTAN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yasanın hayırlı olmasını dileyen Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildikten ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra düzenlemenin yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

3 AY İÇİNDE BAŞVURULAR ALINACAK

Muş, bedelli askerlikten faydalanmak isteyenlerin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra 3 ay içinde başvurmaları lazım olduğunu söyledi.

Düzenlemenin yaklaşık 1 milyon 300 bin genci alakadar ettiğini işaret eden Muş, isteğin ne derece olacağını izleyeceklerini vurguladı.

Konuyla alakalı usul ve esasları Milli Savunma Bakanlığının tespit edeceğini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Muş, şöyle devam etti:

BAŞVURULARIN ARDINDAN DÖNEMLER BELİRLENECEK

"İnsanlar başvurduktan sonra, başvuru oranına göre kaç dönemde bunların askerlik vazifelerini yapacakları tespit edilecek. 4, 5, 6 dönem mi olacağı, nerelerde, ne şekilde olacağı, hangi derslerin olacağına Milli Savunma Bakanlığı karar verecek.

TSK, Milli Savunma Bakanlığının bu manada çok tecrübesi olan kurumlar, ilk defa, askerliğini yapacak kişi gelmeyecek, ilk defa birisine askerlik yaptırmayacak.

TEMEL ASKERLİK EĞİTİMİ VERİLECEK

Hem temel askerlik eğitimi verilecek bunun haricinde tarih, vatandaşlık bilgileri gibi teorik dersler de -geçmiş dönemlerdeki ders programında bunlar da vardı- verilecek.

HIZLANDIRILMIŞ PROGRAM UYGULANACAK

Eğitimin faydalı olacağı doğrultusunda bir fikir belirtmeleri halinde, biz teklifimizi düzenlerken bunu yok sayamayız. Onların fikirlerini dikkate alarak bu teklif yapıldı. Temel eğitimde süre 21 gün olarak tespit edildi.

1987'de çıkan bedelli askerlikte süre 3 ay, 1992'de 2 ay, 1999'da 1 aydı. Kısa dönem askerlik vazifesini yerine getirenler de 28 gün temel askerlik eğitimi yaparlar. 6 ay askerlik yapan kişi için de temel askerlik eğitimi de 28 gündür. Burada süreç, biraz daha hızlandırılarak, hızlandırılmış program uygulanmak suretiyle temel askerlik eğitimi verilecektir."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal