Başbağlar Katliamının 27'nci Yılı

5 Temmuz 1933 yılında Erzincan'ın Başbağlar köyüne saldıran teröristler 33 sivili katletti. Saldırı PKK'nın en büyük sivil katliamlarından biri oldu.

04.07.2020-13:32 - (Son Güncelleme: 04.07.2020-12:29) Başbağlar Katliamının 27'nci Yılı

Türkiye'nin unatamadığı en büyük acılardan biri Başbağlar Katliamı oldu. Katliamda hayatını kaybeden vatandaşlarımız 27 yıl sonra da untulmadı ve anıldı. 

5 Temmuz 1993 akşamı köye gelen hain terör örgütü PKK'ya bağlı teröristler, derede kadınları topladıktan sonra evleri yağmaladı. Teröristler evlerdeki para, altın ve değerleri eşyaları aldıktan sonra evleri ateşe verdi.

Teröristlerin yaptıklarına karşı çıkan 5 kişi yakılan ateşe atılarak öldürüldü. Daha sonra akşam namazını kıldıktan sonra camiden çıkan 28 erkek köy meydanında toplandı. Burada örgüt propagandası yapan teröristler, meydanda toplanan erkekleri kurşuna dizdi. Toplamda 33 kişinin katledildiği katliam yıllar geçse de unutulmuyor, unutulamıyor... Köy meydanında bulunan şehitliğin önüne giden köylüler; ağabeylerini, kardeşlerini, çocuklarını, annelerini, babalarını, saldıra katledilen herkesi dualarla anıyor. Tüm Tükiye 5 Temmuz günü katliamın acısını içinde hissediyor...

"GİZLİ EL KİMSE ONUN HESAP VERMESİNİ İSTİYORUZ"

Katliamı yaşayan ve yaralı olarak kurtulan köy muhtarı Ali Akarpınar, katliamın kanunen sonuçlandığını fakat insanlık ve vicdan olarak sonuçlanmadığını söyleyerek, "Çünkü adalet yerine gelmedi ki. Bizim amacımız o tetiği çeken el değil, Başbağlar'ı, Sivas'ı ve benzeri olan yerlerde gizli el kimse onun adalet önünde hesap vermesini istiyoruz." dedi.

"TARİHİ İLE YOK EDİLMEYE ÇALIŞILDI"

Yaşananları anlatmaya devam eden Akarpınar, "Toplantı yapacaklarını söyleyip propaganda yapıp şu an şehitlik anıtı olan bölgeye götürdüler. Ovacık istikametinden gelen teröristlerin tahminen 60-100 kişi olduğunu daha sonra öğrendik. Bizi alana toplarken bir kısmı kadınları farklı bir alanda toplamış, bundan bilgimiz yok. Aradan yarım saat belki biraz daha fazla bir zaman geçti. Köyden birkaç el silah sesi geldi. Ondan sonra üzerimize kurşun yağdırdılar. Kurşun yağdırırken sloganlar atıyorlardı. Tabii biz de yaralandık, sabaha kadar orada kaldık. Orada bir sürü vatandaşımız komşumuz akrabamız, katledilmişti. Emniyet güçlerinin ifadesiyle yüzlerce mermi kovanı toplanmış oradan. Başbağlar köyü birilerinin adına kurban kesildi ve bu kurbanın sonucunda 33 canımızı kaybettik. Evler büyük ve küçükbaş hayvanlar, altyapısı tarihi bunun yanında cami, okul köy odaları ve tarihi ile yok edilmeye çalışıldı." ifadelerini kullandı.

Katliamda yakınını kaybeden Şerif Gül, "Başbağlar Katliamı şahsımıza yapılmış bir şey değil, Türkiye'nin üzerinde oynanan oyunların bir parçasıdır. Biz Türkiye'nin üzerinde oynanan oyunların farkına vardık ve onların oynadıkları oyunları bozduk ve onların tuzağına düşmedik. Kardeşin kardeşe kırdırılmasına müsaade etmedik. Vatanımıza bayrağımıza sahip çıktık."Türkiye’nin unutulmaz acısı Başbağlar Katliamı’nın bugün 27’ncı yıldönümü olarak anılıyor. Yıllardır dinmeyen acı 26 yıl önce Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 33 sivilin teröristlerce katledildiği ve terör örgütü PKK'nın en büyük sivil katliamlarından olmuştur." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal