Başbağlar Katliamı Nedir? 5 Temmuz Erzincan Başbağlar'da Neler Yaşandı?

Türkiye’nin dinmeyen acılarından Başbağlar Katliamı’nın bugün 26’ncı yıldönümünde anılıyor. Peki Başbağlar Katliamı olayı nedir? İşte o tarihe dair merak edilenler…

05.07.2019-16:36 - (Son Güncelleme: 05.07.2019-16:52)

BAŞBAĞLAR KATLİAMI  

Başbağlar'da bir köyü haritadan silecek kadar vahim bir katliam yapıldı.

Senelerdir bitmeyen acı 26 yıl önce Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 33 sivilin teröristler tarafından katledildiği ve terör örgütü PKK'nın en büyük sivil katliamlarından biri. Köydeki 214 ev, cami ve okul, içindeki insanlarla beraber ateşe verildi. 1'i kadın 5 kişi yandı, toplam 33 kişi şehit oldu.

5 TEMMUZ ERZİNCAN BAŞBAĞLAR'DA NELER OLDU?

ANNE VE ÇOCUĞU SARILARAK HAYATINI KAYBETTİ  

13 yakınını kaybeden Muharrem Baltacı olanları şu şekilde anlatıyor;

''Gözü dönmüş caniler, 13 yaşındaki yeğenim İbrahim Baltacı'yı katletti. Yengem ve yeğenim ilk kez köye gelmişlerdi. Korktukları için evden çıkamayarak yatağın altına saklanmışlardı. Daha sonra yengemi iki çocuğunu kucaklamış şekilde bir oğlu ile şehit edilmiş olarak bulduk.

Ayaklarımızın kızgın topraklara bastığını, gözümüzden kan damladığını yürümemiz durduktan sonra 40 km sonra anladık. Hâlâ ayaklarımızın altında ateş var ve hâlâ gözümüzden kan damlıyor acılar dinmiyor... Bir köyde dozerlerle ceset arandığı nerede görülmüş? 1993 yılına kadar Türkiye'de ilk defa bir ibadethaneye baskın yapılmıştır. İnancımıza sıkılan kurşunların hesabının sorulmasını talep ediyoruz.

Başbağlar mağdurlarının avukatı Hüsnü Tuna: Sivas ve Başbağlar katliamı, 28 Şubat darbesinin zeminini hazırlamak için planlanmış, Özellikle irticai tehlikenin birinci sıraya çıktığını teyit etmeye çalışan operasyon olarak palanlandı.

Sivas'ta Alevi vatandaşların ağırlıkta olduğu bir katliam yapıldı. Sivas olayı gerçekleşmeden 29 Haziran'da Tunceli Ovacık'taki bazı köylerde Başbağlar'da operasyona gideceklerine ilşkin DHKP-C ve PKK'lı teröristler olduğu mahkeme dosyasına girdi. Başbağlar, Sivas olayının ardından spontane gerçekleşmiş bir olay değil.

Başbağlar katliamını görenler teröristlerin köyü yaktığını jandarmaya söylüyor fakat kimse gelmiyor. Jandarma, Başbağlar'a geldikten sonra köylülere kasayla kaleşnikof teslim ediyor. Köylüler, 'Bu silahları ne yapacağız' diyor, muhtar tutanaksız bu silahları almayacağını belirtiyor.

Jandarma köylülere 'Bu silahlarla kendinizi koruyun' diyor. Silah verilerek civarda bulunan Alevi köyüne köylülerin saldırması amaçlanıyor. Başbağlar davası 28 Şubat darbe hazırlıklarına kurban edilmiştir.''

BİR GECEDE 33 CAN ALINDI  

5 Temmuz 1993- 20.00

Teröristler; Başbağlar Camisi cemaatinden 30 erkeği köyün çıkışına götürdü.

20.45

Evler, cami ve ilkokul ateşe verildi. Nazife Baltacı, oğlu İbrahim Baltacı ile Nurettin Aydın, Şakir Aydınlı ve Süleyman Orhan yanarak şehit oldu.

20.48

27 erkek kurşuna dizilerek şehit edildi.

20.50

Yakılan minibüse girmeyi reddeden Hasan Sandıkçı'yı şehit edildi.

22.00

İmamı Mahmut Fidan, Başpınar Köyü Jandarma Karakol Komutanlığı'nı aradı. Karakol Komutanı Başçavuş Nafiz Canbaz telefona bile bakmadı.

ÖLENLERİN OTOPSİLERİ BİLE YAPILMADI  

Hayatını kaybedenlerin otopsisi bile yapılmadı.

210 hanenin 191'i yandı. İş makineleri evleri kanıt bırakmamak için dozerle dümdüz hale getirdi.

Olay yerinde 585 boş kovan bulundu, kovanlar balistik incelemesine gönderilmedi.

Nazife Baltacı ve 13 yaşındaki oğlu İbrahim Baltacı, Nurettin Aydın, Şakir Aydınlı ve Süleyman Orhan naaşları bulunamadı.

Başçavuş Nafiz Canbaz'ın, köylülere kaleşnikof silah teklif ettiği belirlendi. Başbağlar köylülerinin silahları tutanakla almak istemesi üzerine silahlar verilmedi. Söz konusu olayın üstü kapatıldı.

14 sanık suçlarını itiraf etti. Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesi, teşhislerin usulsüz yapıldığını öne sürerek tetikçileri serbest bıraktı.

İtirafçı iki kişi, PKK'la yardım ve yataklık suçunu işlemesi nedeniyle ceza aldı. Başbağlar davasında ise, ceza alan tek bir sanık bile olmadı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal