Barajlardaki Su Oranı Artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığından gelen bildiriye göre, barajlardaki su artışı, bu sene ülke içinde su sıkıntısına sebep olmayacak.

05.09.2019-12:03 - (Son Güncelleme: 05.09.2019-11:43) Barajlardaki Su Oranı Artıyor

Su oranı geçen sene azalan barajlarda bu yılın başından itibaren yükselme meydana geliyor. 1 Ekim 2018-3 Eylül 2019 tarihinde Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 19,4, geçen yıla istinaden yüzde 18,8 yükselme oluştu. 

Türkiye'nin en büyük barajlarından olan Atatürk Barajı'nda geçen sene yüzde 21 olan doluluk oranı bu senenin başlangıcından bu yana yüzde 53,8 arttı. Karakaya Barajı'nda geçen sene yüzde 25,5 olan doluluk yüzde 69'a yükselirken, Keban Barajı'nda geçen sene yüzde 50 olarak belirlenen doluluk bu yıl yüzde 79'u gördü.

Bu yıl 4 büyük şehre ait içme suyu barajları geçen seneye göre yüzde 4,5 daha fazla su yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu sene meydana gelen yağışlarda içme, sulama ve enerji maksatlı barajlarda doluluk oranının yükselmesinin mutluluk verici bir durum olduğunu belirtti. 

Bunun yanı sıra su kaynaklarının önemine dikkat çeken Pakdemirli, şu sözleri söyledi:

"Su hayattır, en önemli kaynaktır. Bulunduğumuz coğrafyada ortalama her 7 yılda bir kuraklık hadisesi görülüyor. Bu sebeple su zengini bir ülke olmadığımız için de tasarruflu sistemleri tercih etmeliyiz. Kullanılan suyun 40 milyar metreküpünü yani yüzde 74'ünü sulamada, geri kalanını ise içme, kullanma ve sanayide kullanıyoruz. Bu sebeple en büyük su tasarrufu sulamada yapılabilir. 2003'ten itibaren eski sistemleri terk ederek modern sulama sistemlerini hayata geçirmeye başladık. Borulu sistemlerle yapılan yağmurlama ve damlama metotlarıyla sulamada yüzde 60'ın üzerinde tasarruf sağlanabiliyor."

 

Son Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal