Bakanlıktan Kış Saati Uygulamasına Yönelik Açıklama

Resmi Gazete'de yayımlanan açıklamaya göre, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün ülkede uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT 3) yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

28.10.2019-09:55 - (Son Güncelleme: 28.10.2019-11:16)

Resmi Gazete'de yayımlanan açıklamaya göre, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün ülkede uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT 3)  yıl boyunca sürdürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Karar kapsamında yaz saati uygulanması hakkındaki 23 Ekim 2017 tarihli ve 2017/10921 sayılı Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırıldığı açıklandı.

Enerji Bakanı Dönmez'den de kış saat uygulamasına yönelik bir açıklama geldi. Bakan Dönmez'in açıklaması tam olarak şöyledir:

 "2016'da tek saat uygulamasına geçme kararı almıştık. Epey eleştiri konusu olmuştu. Bununla ilgili biz o dönem teknik çalışma da yaptırmıştık. Türkiye bu uygulama ile yıllık 1 milyar TL civarında tasarruf etti. AB de geçtiğimiz aylarda üye ülkelerin artık tek saate geçme yönünde bir tavsiye kararı aldı." 

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yıl içinde güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak amacıyla ülke içinde ortak saat çizgisini mevsime göre değiştirme düşüncesi ortaya çıkmıştır. İlk kez Almanlar tarafından denenen bu metottan istenilen başarı sağlanınca pek çok ülke tarafından yapılmaya başlanmıştır. Türkiye'de yaz mevsiminde 3. saat diliminde yer alan (45° Doğu Boylamı) Iğdır'ın saati, kış mevsiminde ise 2. saat diliminde yer alan İzmit'in (30° Doğu Boylamı) yerel saati ortak saat olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle saatler yazın ileri kışın bir saat geri alınmaktadır.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal