Bakan Kurum Açıkladı: 30 Katlı Binalar İstemiyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Gecekondunun yerine biz 30 katlı bina istemiyoruz ve böyle bir dönüşüme de izin vermeyeceğiz' dedi.

20.12.2018-14:51 - (Son Güncelleme: 20.12.2018-14:44) Bakan Kurum Açıkladı: 30 Katlı Binalar İstemiyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Gecekondunun yerine biz 30 katlı bina istemiyoruz ve böyle bir dönüşüme de izin vermeyeceğiz. Cami merkezli, etrafında meydanları, parkları olan ve o meydan ve şehir etrafında konutların ve sosyal alanların yerleştiği yerlerin pek fazla örneği var' şeklinde konuştu.

Ankara Ticaret Odası'nda gerçekleşen 'Ankara Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda açıklamalarda bulunan Kurum, gecekondunun yerine 30 katlı bina istemediklerini dile getirdi.

Böyle bir dönüşüme izin vermeyeceklerini belirten Kurum, 'Yaptığımız dönüşümler şehrin silüetine uygun olan ve yapılan projeye baktığımızda 'bunu iyi ki yapmışız, çok doğru proje' dediğimiz projeler olacak. Cami merkezli, etrafında meydanları, parkları olan ve o meydan ve şehir etrafında konutların ve sosyal alanların yerleştiği yerlerin bir çok örneği var. Dolayısıyla bizim gerçekleştireceğimiz  kentsel dönüşümde bu arz talebe, ihtiyaca yönelik ve öncelik sırasına göre şehirlerde bir dönüşüm olarak gerçekleştirilecek ve bunu bu dönüşüm içerisinde vatandaşın da içinde olduğu rızaya dayalı, değer esaslı bir proje gerçekleştirmeyi planlıyoruz' açıklamaasında bulundu.

'YILLIK 25-30 BİN KONUT'

TOKİ ile kentsel dönüşümde senelik 25, 30 bin konut hedeflediklerini ifade eden Bakan Kurum, 'Burada bizim 'bu işten para kazanalım, kar edelim' gibi bir derdimiz yok. Asıl olan bugün bizim de yaşadığımız depremde vatandaşımızın en az zarar görmesi. Dolayısıyla bu çerçeve bizim için çok önemli. Kentsel dönüşümü biz ikiye ayırıyoruz. İlk olarak tarihi kent merkezlerindeki kentsel yenilemeler ikincisi ise çökük ve gerçekten afet riski taşıyan alanların dönüşümü. Biz şehir kültürümüzü kullanarak şehir meydanlarını da ortaya çıkarmak gerekiyor' dedi.

‘ÇEVRECİ PROJELER GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ'

Gerçekleştirilecek bu dönüşümlerin içerisinde yürüme yolu ve bisiklet yolunun da olduğuna vurgu yapan Bakan Kurum, sözlerine şu şekilde devam etti:

'Bu planlarımızın içerisinde 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yürüyüş yolu, 60 bin metrekare de gürültü bariyeri yaparak daha çevreci projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Bunun dışında yönetmeliklerimizde artık bisiklet ve yürüyüş yollarını zorunlu hale getirdik. Otopark yönetmeliğini değiştirerek, yeni yapılacak alanlarda artık her beldeye bir otopark alanı verilmesi zorunlu hale geldi. Yeni yapılacak imar planlarında bisiklet ve araçlar için 'park et, devam et' şeklinde araç ve bisiklet yerlerinin bırakılmasına karar verildi. Uygun olan yerlerde, bisiklet yolları olmayan yerlerde yürüyüş yollarının yapılması da artık zorunlu hale geliyor.'

‘ŞANTİYELERDE ATILAN BETONLARA BİR ÇİP YERLEŞTİRİLEREK'

'Akıllı Şehir' projeleri ile çipli beton uygulamasına da geçeceklerini ifade eden Kurum, 'Şantiyelerde atılan betonlara bir çip yerleştirilerek ne zaman beton atıldı, hangi saatte atıldı, kim kontrol etti' gibi bu bilgilerin hepsine istediğimiz zaman ulaşabileceğimiz sistemi getireceğiz' açıklamalarında bulundu.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal