AYM'nin Gezi Olayları Açıklaması Gündeme Bomba Gibi Düştü

Anayasa Mahkemesi, Gezi Olayları ile alakalı verdiği bir kararda yaptığı açıklama ile gündeme düştü. Mahkeme, devletin içinde şiddet olmayan davranışlara hoşgörü ile yaklaşması gerektiğini açıkladı.

05.07.2018-10:59 - (Son Güncelleme: 05.07.2018-10:51) AYM'nin Gezi Olayları Açıklaması Gündeme Bomba Gibi Düştü

Anayasa Mahkemesi, 2013'teki Gezi Parkı olayları ile alakalı kararlarından bir tanesinde devletin şiddet olmayan davranışlara hoşgörü göstermesi gerektiğini söyledi.

SABIR VE HOŞGÖRÜ VURGUSU

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığına göre AYM'nin 2013'teki Gezi Parkı olayları ardından açılan dava ile alakalı kararları, dün Resmi Gazete'de ilan edildi.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı olayları ile alakalı 4 başvurudan 2'sinde hak ihlali kararı aldı. Mahkeme, devletin kalabalıkların kamu düzeni bakımından tehlike meydana getirmeyen ve şiddet içermeyen davranışlarına karşı "sabır ve hoşgörü göstermesi" gerektiğinin altını çizdi.

İzmir'de polisin müdahalesi esnasında Özge Özgürengin'e cop, tahta sopa ile gerçekleştirilen müdahaleyi, "insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının" ihlali olarak tanımladı. Anayasa Mahkemesi'nin Resmi Gazete'de ilan edilen kararı şu şekilde:

"ÇOĞULCU DEMOKRASİNİN GEREĞİ"

Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde vazife yapan Eğitim-Sen mensubu öğretmen Ali Orak ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi ilçe temsilcisi işçi İrfan Gül, Gezi Parkı olayları esnasında toplantı ve gösteri yürüyüşüne geldiler. Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma ve idare etme suçundan dava açtı. Elbistan 1. Asliye Ceza Mahkemesi de 1 sene 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. İtiraz kabul edilmedi. Bunun ardından Orak ve Gül, Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme kararında, "barışçıl hedeflerle bir araya gelmiş kalabalıkların toplantı hakkını kullanırken, kamu düzeni bakımından tehlike meydana getirmeyen ve şiddet içermeyen davranışlarına devletin sabır ve hoşgörü ile yaklaşması çoğulcu demokrasinin gereğidir" vurgusu yaptı. Mahkeme, tekrar yargılama yapılmasını talep etti. Ayrı ayrı net 3 bin lira manevi tazminat ödenmesine da karar verdi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal