Aydın'da Yaya Geçitleri 3 Boyutlu Olarak Boyandı

Aydın'da belediye ekipleri, yaya geçitleri 3 boyutlu şekilde boyadı. Bu şekilde yolda bir engel olduğunu sanan sürücüler yavaşlıyor, hatta duruyor.

09.03.2019-13:09 - (Son Güncelleme: 09.03.2019-13:01) Aydın'da Yaya Geçitleri 3 Boyutlu Olarak Boyandı

Aydın'da, Türkiye'de bir ilk olan üç boyutlu yaya geçidi uygulaması hayata geçti. Şehir merkezi ve farklı caddelerdeki uygulamada, üç boyut sayesinde, araç sürücüleri önlerinde bir yükseklik varmış gibi algılayıp hızlarını düşürüyor, yayalar da karşıya daha emniyetli geçiyor. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Onur Yılmaz, uygulamanın Türkiye'ye de örnek olduğunu, yeni projeler üstünde çalıştıklarını ifade ett.

TÜRKİYE'DE BİR İLK!

2019 senesi İçişleri Bakanlığı tarafından 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan edildi, yayalara öncelik vermeyenlere dönük trafik cezaları yüzde 100 zamlandı. Bu uygulamadan önce, 2017 senesinin Aralık ayında Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'ndaki teknik birim, üç boyutlu yaya geçidi projesini geliştirip, hizmete soktu. Türkiye'de ilk defa uygulanan sistem örnek oldu. Birçok belediye, proje hakkında bilgi alıp kendi şehirlerinde uygulamanın planlarını yaptı.

GÖREN FRENE BASIYOR

Projedeki üç boyut, sürücülerde farklı bir algılamayla optik yanılsama sağlıyor. Sürücülerin yayalara lazım olan duyarlılığı göstermesini sağlayan yöntemde, yaya geçitleri üç boyut özellikli boyanıyor. Estetik görünüm de sağlayan yaya geçidine gelen sürücüler, ilk önce burada bir yükselti olduğunu zannedip, yavaşlıyor, sonrasında duruyor. Bu şekilde yayalar da emniyetli bir biçimde karşıya geçiyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal