Ayasofya'nın Kaderi Yarın Belli Olacak! İbadete Mi Açılıyor?

2015 yılında bir derneğin Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasına dönük AYM başvurusu yarın görüşülecek. Başvuru kabul edilirse Ayasofya yeniden cami olabilecek.

12.09.2018-16:14 - (Son Güncelleme: 12.09.2018-16:09) Ayasofya'nın Kaderi Yarın Belli Olacak! İbadete Mi Açılıyor?

Ayasofya İstanbul'un alınmasının sembolüydü. Fetih ardından cami yapıldı. 1934'te Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrildi. Yeniden cami yapılması bugüne dek hep gündemde oldu.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın aktardığına göre; Ayasofya'nın ibadete açılması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru gerçekleştirildi. Başvuru sahibi dernek 2015 senesinde AYM'ye bireysel başvuru yaptı. Fakat hukuk mücadelesi çok önce başladı.

2004'TE BAŞBAKANLIĞA BAŞVURULDU

Söz hususu dernek, 2004 senesinde başbakanlığa başvurarak, Ayasofya'da ibadet yapılmasına izin verilmesi hususunda yeni bir düzenleme olmasını talep etti. Fakat derneğin bu başvurusuna başbakanlıktan cevap gelmedi.

DANIŞTAY REDDETTİ

Bunun ardından dernek 2005 senesinde Bakanlar Kurulu'nun Ayasofya'nın müze yapılmasına yöenlik kararının iptali için Danıştay'da dava açtı. Danıştay 10. Dairesi, derneğinin iptal talebini kabul etmedi. Dernek bu karara karşı karar düzeltme başvurusu yaptı. Fakat Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da başvurunun reddine karar verdi.

AYM'YE BİREYSEL BAŞVURU

Bu gelişme ardından dernek 2015 senesinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Başvuru dilekçesinde Ayasofya'nın ibadete açılması doğrultusundaki isteğin reddedilmesinin din ve vicdan hürriyetini ihlal ettiği kaydedildi.

YARIN GÖRÜŞÜLECEK

AYM bu başvuruyu 3 sene sonra gündemine aldı. Yüksek Mahkeme yarın gerçekleştireceği toplantıda derneğin başvurusuna dönük kararını açıklayacak. Yüksek Mahkeme'nin vereceği karar Ayasofya'nın geleceğine etki edecek.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal