Ayasofya'nın İbadete Açılması İçin Yapılan Başvuru Kabul Edilmedi

Bir derneğin Ayasofya'nın ibadete açılması için yaptığı başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından "incelenmeksizin kişi açısından yetkisizlik" sebebiyle kabul etmedi.

13.09.2018-14:53 - (Son Güncelleme: 13.09.2018-14:45) Ayasofya'nın İbadete Açılması İçin Yapılan Başvuru Kabul Edilmedi

Anayasa Mahkemesi, bir derneğin Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması doğrultusundaki isteğin reddedilmesi sebebiyle din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla gerçekleştirdiği başvuruyu, "incelenmeksizin kişi açısından yetkisizlik" sebebiyle kabul edilemez gördü.

Ayasofya'da ibadet yapılması için idareye ve alakalı yargı makamlarına başvuru yapan bir dernek, başvurularından netice alamayınca Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.

Derneğin başvurusunda, Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması doğrultusundaki isteğin reddedilmesi sebebiyle din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiği iddia edildi.

Bireysel Başvuru, Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü tarafından ele alındı.

Edinilen bilgiye göre, öncelikle derneğin bireysel başvuru yapma hakkı olup olmadığını inceleyen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvuruyu "kişi bakımından yetkisizlik" sebebiyle kabul edilemez gördü.

İhlale sebep olduğu iddia edilen kamusal işlemden başvurucu dernek tüzel kişiliğinin etkilenmediği neticesine varıldığı bildirildi. Bu sebeple başvurunun diğer kabul edilebilirlik şartları açısından incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik sebebiyle kabul edilemez olduğuna karar verildi.

6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un bireysel başvuru hakkına sahip olanları düzenleyen 46. maddesi gereğince, ihlale neden olduğu iddia edilen eyleme karşı güncel ve kişisel bir hakkı direkt olarak etkilenenler başvuru yapabiliyor. Kamu tüzel kişileri bireysel başvuru yapamıyor. Özel hukuk tüzel kişileri yalnızca tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği sebebiyle bireysel başvuru gerçekleştirebiliyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal