Ayasofya'da İlk İbadet Nasıl Olacak! Dikkatler Salı Gününde

Ayrı kalınan 86 senenin ardından Danıştay 10. Dairesi'nin aldığı kararla Ayasofya kapılarını ibadete açtı. Bu kararın peşinden dikkatler, ibadetin nasıl yapılacağına döndü.

11.07.2020-12:20 - (Son Güncelleme: 11.07.2020-12:01) Ayasofya'da İlk İbadet Nasıl Olacak! Dikkatler Salı Gününde

Öğrenilen bilgiye göre, Ayasofya'nın restorasyon faaliyetlerini üstlenen arkeologlar, Cumhurbaşkanlığı'na bir takım tavsiyelerin yer aldığı bir çalışma sundu. Diğer taraftan Ayasofya için hazırlanan planlama, salı günkü Bakanlar Kurulu görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak.

Cumhurbaşkanlığı'nın bu tavsiyeler doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan çalışma hazırlamasını talep ettiği aktarıldı. Hükmün ardından Kültür Bakanlığı görevlileri, Diyanet görevlileriyle görüşerek alternatifleri değerlendirdi. Ayasofya Camii'inde ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak.

Caminin namaz kılınacak bölümlerinde zemine ışık sistemi konulacak. Işık mozaik ve frekslere yansıtılacak, namaz sırasında ise kapalı tutulacak. Mozaik ve fresklerin, ibadet saatlerinde bir perde mekanizmasıyla kapatılması da gündemde. Ancak bu seçenek ön plana çıkmıyor. Tarihi yapıda olumsuzluk yaşanmaması için çok hassas davranılacağı vurgulanıyor.

Ayasofya'nın kapılarını ibadete açması tarihi dünya mirası kimliğinden bir şey azaltmayacağı, Ayasofya'da daha çok turistin konuk olabileceği değerlendiriliyor. Paris'teki Notre Dame ve Sacre Coeur kiliselerinde, hem ibadet yapıldığı hem de dolaşılabildiği, Avrupa'da tarihi kiliselerin bir pek çoğunda da aynı yolun kullanıldığı belirtiliyor.

Bunun için Ayasofya'nın ibadet edilecek kısmına halı serilecek. Turistlerin halının üstüne basmamaları için özel koridor kurulacak. Aynı zamanda turistlerin Ayasofya'yı gezilerinde bir gezi güzergahının hazırlanması da konuşuluyor.

SALI GÜNÜ CUMHURBAŞKANI'NA SUNULACAK

Ayasofya Camii için hazırlanan planlama, salı günkü Bakanlar Kurulu görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak.

'AYASOFYA-İ KEBİR CAMİİ'

'Ayasofya Müzesi'nin Twitter hesabı kapandı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın muze.gov.tr sitesinde ise adı Ayasofya-i Kebir Camii (Büyük Ayasofya Camii) olarak revize edildi.

MOZAİKLERE IŞIKLA KAMUFLE

Danıştay'ın hükmüyle Ayasofya içindeki tasvirlerin olduğu mozaikler tekrar konuşulmaya başlandı. Ayasofya Camii'nde ibadet başladığında içeride pek çok hazırlık yapılması gerekiyor. Bu hazırlıkların başında da, Hz. İsa ile Hz. Meryem tasvirlerinin yanında Bizans hükümdarları Komnenosların tasvirlerinin de olduğu mozaiklerin, namaz esnasında özel ışıklandırmayla karartılması yer alıyor. Ayasofya içindeki Apsis Mozaiği, Kubbe Melek Tasvirleri, Deisis Kompozisyonu ile Komnenoslar Mozaiği yer alıyor.

Bu mozaikler, özel bir ışıklandırma yapılarak namaz esnasında karartılması, ardından da görünür olması düşünülüyor. Hala özel muhafaza altında olan ve Osmanlı zamanında Ayasofya'ya konulan minber haricinde zeminde de namaz kılınabilmesi için özel bir düzenlemeye gidileceği aktarılıyor. Hala tadilat işlemlerinin devam ettiği Ayasofya içinde, kubbeye kadar uzanan iskele varken, dış avluda ise kuvvetlendirme çalışmaları sürüyor.

DANIŞTAY KARARI

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye çevrilmesiyle ilgili 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu hükmün oy birliğiyle iptaline karar aldı. Bu tarihi hüküm sayesinde Ayasofya 86 senenin ardından ibadete açıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal