Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Nerede?

Avrupa insan hakları mahkemesi 1959 yılında Avrupa Konseyine bağlı olarak kurulmuştur. Avrupa insan hakları mahkemesi Fransa'nın Strasbourg şehrindedir.

19.03.2020-23:39 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-23:35) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Nerede?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Nasıl Başvuru Yapılır?

Öncelikle şikayette bulunacağınız devletin Avrupa Konseyi üyesi olması gerekir. Örnek verecek olursak Amerika'ya iş için gittiniz ve havalimanında kötü muameleye maruz kaldınız. Bu durumda Avrupa insan hakları mahkemesine gidemezsiniz. Avrupa konseyi üyesi ve Avrupa insan hakları sözleşmesine taraf olan devletlerde önce ulusal mahkemelerde sorunu çözüp daha sonra Avrupa insan hakları mahkemesine gidebilirsiniz. Kural öncelikle bağlı olduğunuz devletin tüm ulusal mahkemelerinde davanın görülmesidir. Kısaca önce iç hukuk yollarını tüketmeniz gerekir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapabilmek için Avrupa insan hakları sözleşmesi ile korunan hakların ihlal edilmesi gerekir. İhlal edilen hak sahibi bizzat siz olmalısınız ve Avrupa insan hakları sözleşmesini ihlal eden devlet veya devletin kamu gücü olması gerekir. Örnek verecek olursak devletin kolluk kuvvetleri tarafından mağdur edildiğinizi ve kötü muameleye maruz kaldığınız düşünüyorsunuz. Bunun için elinizdeki deliller ile önce ulusal mahkemelere başvuru yaparak davanın görülmesi gerekir. Davayı kaybettiğiniz takdirde ülke içindeki tüm yargı süreçlerinin sonunda Avrupa insan hakları mahkemesine gitme hakkına sahip olursunuz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Kesin Midir?

Avrupa insan hakları mahkemesinin verdiği kararlar bağlayıcı kararlardır. Avrupa insan hakları sözleşmesine taraf olan devletler gereken önlemleri almak zorundadır, mahkemenin nihai kararlarına uymayı taahhüt ederler. Avrupa insan hakları mahkemesinin verdiği kararlar milli mahkeme kararlarını ortadan kaldırmaz, milli mahkeme kararı yerine geçmez. Genellikle Avrupa insan hakları mahkemesinin verdiği kararlar tazminat kararlarıdır. Tazminat kararının yetersiz olduğu durumlarda yargılamanın iadesi kararını alabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal