Aşık Veyseli 'Aşık' yapan hüzünlü hayatı

Adını ve eserlerini yakinen bildiğimiz, dünya gözünden mahrum kalmış ama dünyaya göz olmuş, kulak vermiş büyük şair Aşık Veysel ölüm yıl dönümünde anılıyor. İşte Aşık Veysel'in hayatına dair kesitler...

21.03.2019-15:15 - (Son Güncelleme: 21.03.2024-13:14) Aşık Veyseli 'Aşık' yapan hüzünlü hayatı

HABER365 / MİHRAB KURT  

Sivas'ın Şarkışla İlçesi'nin Sivralan Köyü'nde doğan Veysel Şatıroğlu, aşık olmadan evvel henüz daha çok küçükken iki kız kardeşini çiçek hastalığından kaybetmiştir. Kız kardeşlerini alan bu hastalık Veysel'den de sol gözünü alacaktır o daha henüz 7 yaşındayken. İşte Veysel'i dünya gözünden mahrum edecek gönül gözünü açacak ilk hadise böyle vuku bulacaktı.

Bir gözümü de diğer gözümün kederine kaybettim

''Beni çok seven Muhsine Hanım'ın yanına anamın diktiği entariyi giyip gittim. Beni sevdi. Eve dönerken yol güzeldi ama çamurlu bir gündü. Ayağım o gün kaydı, çiçek hastalığı geldi daha da kalkamadım.'' diyen Aşık, çiçek hastalığına verdiği sol gözünün kederiyle diğer gözüne de perde indiğini ifade etmiştir.

Aşık Veysel'in hayatı

Gözleri artık görmüyordu ama bir kere görmüştü o dünyayı

Çiçeği görmek, koklamaktan farklıdır, koku insanı bulur da gülün dikeni kapalı gözle görülmezmiş. Ama o gördü. Tıpkı kardeşleri vatan müdafaasına gittiğinde yalnız kalmasın diye evlendirildiği Esma'nın başka bir adama kaçacağını gördüğü gibi. 

Esma giderken pabucuna akşamdan bir not iliştirdi bir miktar da para. ''Gittiğin yerde sefil olma'' diye. Esma gitti, kalsaydı içeceği çayı vardı ama o gideceği yolu seçti.

Esma ile iki çocuğu vardı. İkisi de vefat etti. Aşık'ın anne babası da bu dünyadan göçtü gitti.

İsmini Türkiye duydu

Bu acılı hayatı sanatıyla anlattı. Dibe vurduğunda, sanatıyla yüceldi. Ahmet Kutsi Tecer Aşık hakkında ilk kez yazılar yazdı. Tanınmaya başlayan Aşık Üniversitelerde dersler verdi. 

Gülüzar hatunla hayata tutundu

1931 Yılı'nda yapılan şiir yarışmasıyla hayata tutunan şair Gülüzar Hatun'la evlendi. 1965 Yılı'nda emekli yapılan şair 1973 yılında aramızdan ayrılsa da, eserleri ile yaşamaya devam ediyor.


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal