Ardan Zentürk: Mavi Vatan Yeniden Hesaplaşma

Usta gazeteci Ardan Zentürk gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Libya konusunu derinlemesine anlatan duayen isim atmış olduğumuz adımın önemine vurgu yaptı.

15.04.2020-14:53 - (Son Güncelleme: 18.04.2020-17:56)

Televizyonculukta duayen isimlerden olan usta gazeteci Ardan Zentürk gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdal Şimşek'in mavi vatanla ilgili yönelttiği soruya cevap veren Zentürk, mavi vatanın önemli bir kavram olduğunu vurguladı ve "Mavi vatan emekli oramiral Cem Gürdeniz, Şu anda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı yapan Cihat Yaycı ve emekli birçok amiralimizin üzerinde çalıştığı ve biçimlendirdiği bir kavram. Bu kavrama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sahip çıkmasını da bir siyasi kararlılık adına büyük bir şans olarak görüyorum." ifadelerini kullandı.

"YARIMADA OLDUĞUMUZU UNUTTUK VEYA UNUTTURULDUK"

Mavi vatanı tanımlayan Zentürk, "Mavi vatan çok basit anlatımıyla, bugün 780 bin kilometre kare olan kara topraklarımızın, kara egemenliğimizin tam 2 misli bir coğrafyayı içeriyor. Çünkü biz bir yarımadayız. Herkes unutuyor. Bu ülkede Türkiye Cumhuriyetinin, Anadolu topraklarının bir yarımada olduğunu ve Karadeniz - Marmara bağlantısı, Ege ve Akdeniz'le çevrili, esasen denize ufka bir coğrafyada yaşadığımızı zaman zaman biz unuttuk veya unutturulduk." dedi. 

"MAVİ VATAN YENİDEN HESAPLAŞMA" 

Bize denizi Birleşik Krallığın unutturduğunu söyleyen Zentürk, "Birleşik Krallık kıtalar ötesi bir imparatorluğa doğru deniz yolları hakimiyeti ile ulaşırken, Osmanlı'nın denizlerdeki gücünün kırılmasını, okyanuslara açılmamasını, özellikle 19. yüzyılda Osmanlı donanmasının Haliç'e yığılmasını çok planlı bir şekilde yürütmüş, hatta bu yolda Cumhuriyet tarihimizin ilk askeri darbesini de planlamış bir güçtür. Sultan Abdülaziz uzun bir aradan sonra Osmanlı donanmasını Basra Körfezi'ne, Atlantik Okyanusu'na ve Kızıl Denize sevk etmesinin karşılığında hem askeri bir darbe ile halledilme hem de en çok güvendiği güreşçilerine öldürtülme ile karşılaştı." şeklinde konuştu ve 'Mavi Vatanı' emperyalizmin ve sömürgeciliğin saldırılarına karşı yeniden hesaplaşma kavramı olarak değerlendirdi.

"TÜRKİYE İLE UZUN UZADIYA KİMSENİN DALAŞMAYA NİYETİ YOK"

Daha sonra Libya konusuna da değinen Zentürk, "Bu coğrafyada bizimle belirli ülkelerin arasına sömürgeciliğin kışkırtmalarının girdiğini bilerek yaşamak zorundayız. Fakat artık onların hepsini tamir etme aşamasındayız. İtalya pozisyonu belli. İtalyan'lar esasında pragmatik (faydacı) bir devlettir. Bu durum çok da doğal. Çünkü 21. yüzyılın bu aşamasında uluslararası hukuk çerçevesinde hakkını hukukunu savunan ve bu hakkını hukukunu hem uluslararası adalet divanında hem tahkim mahkemelerinde hem de donanması ile savunan bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile uzun uzadıya kimsenin dalaşmaya niyeti yok. Bunu hepimizi bilelim. Biz haklı olduğumuz her olayda ilerleme sağlayacağımız bir dönemde yaşıyoruz. Zaten haksızlığı da hiçbir zaman yapmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Amerika'nın bir NATO ülkesi ile hukuk dışında bir çatışmaya girme gibi niyetlerinin olmadığını aktaran Zentük, "Biz hukuken yanlış olsaydık bizim canımızı okurlardı. Ama biz yarın öbür gün bir uluslararası mahkemeye gittiğimiz zaman dosyamızı iyi hazırlamışız, onlar da baktılar dediler ki biz bunlarla dalaşmayalım." dedi.

"CUMHURBAŞKANI ÇOK SERİ BİR ADIM ATTI"

Libya ile yapmış olduğumuz anlaşmanın tarihi önem taşını söyleyen duayen gazeteci, "Bunda Cihat Yaycı paşanın yapmış olduğu çalışmaların büyük önemi var. Bizim gibi insanlar medyada buna ikna olduktan sonra bunun yapılmasının gerekli olduğuna yönelik çok çaba gösterdik. Cumhurbaşkanı çok seri bir adım attı. Siyasetçi olarak daha eyyamcı bir tutum sergileyebilirdi, daha pazarlıkçı olabilirdi ama yapmadı." ifadelerini kullandı.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal