Ankara Iraklı Yetkililere Şu Net Mesajı Verdi

Ankara'nın Iraklı yetkililer ile sürdürdüğü görüşmelerin perde arkasına ulaşıldı: Gizli ajandamız yok, Türkiye'nin niyeti iyi. Sınırımızın dibinde ne DAEŞ ne de PKK'nın daha fazla güçlenmesine izin verilecek

14.12.2015-11:20 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Ankara Iraklı Yetkililere Şu Net Mesajı Verdi

Suriye ve Irak iç savaşının başlamasıyla DAEŞ'e karşı Peşmergeyi eğitmek için Musul Başika'da asker bulunduran Türkiye, Irak'la diplomatik temaslarını sürdürüyor. Irak'ın, Başika'daki Türk askeri varlığını, "egemenlik ihlali" olarak değerlendirmesi ardından Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Bağdat'a ziyarette bulunmuştu. Ankara'nın Iraklı yetkililer ile sürdürdüğü görüşmelerin perde arkasına ise SABAH ulaştı. Bağdat ve Ankara hattında devam eden diplomasi trafiğinde, Bağdat'a şu mesajlar verildi: 

BAŞKA HESAPLAR VAR: Başika'daki Türk askeri varlığı bilinen bir gerçek. Bunu manipüle eden iki grup Başbakan İbadi'ye muhalif olanlar ile Irak'ta başka hesapları olan ülkeler. 

GİZLİ AJANDAMIZ YOK, TÜRKİYE İYİ NİYETLİ: Şuan da ara yöntem bulundu ve uzlaşma havasına girildi. Türkiye'nin 'gizli ajandası' olmadığı ifade edildi. Irak makamları da bunu anladığını söyledi. 'Türkiye iyi niyetli, siz de iyi niyetli iseniz Türk askerinin Iraklı gönüllülerin DAEŞ ile mücadelesine katkı sağlamasının önünde bir engel olmamalı' denildi. 

SINIRLARIMIZDA 2 TERÖR ÖRGÜTÜNE DE İZİN VEREMEYİZ: Iraklı yetkililere sınırımızın dibinde yuvalanan DAEŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin daha fazla güçlenmesine izin verilemeyeceği iletildi. 'Bunu anlamanız gerekir. Bu konuda da Irak makamları ile işbirliği içinde olmak isteriz. Türkiye gibi bir ülkenin bu konuda desteği sizin için önemli olmalı' mesajları iletildi. 

DAVUTOĞLU IRAK'A GİDECEK 

Sorunun çözümünde Davutoğlu'nun Irak'a yapacağı ziyaret kilit rol olacak. Sinirlioğlu ve Fidan'ın Bağdat'a yaptığı kritik ziyaretin ardından Bağdat'ın Türkiye'ye yönelik söylemlerinde yumuşama olması önem arz ediyor. Bu tepkilere göre, iki seçenek masada olacak. Birincisi Davutoğlu'nun Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin üçüncüsünü gerçekleştirmek üzere Ocak ayı başında Bağdat'a gitmesi. Milli Savunma Bakanı Yılmaz daha önce Irak'lı mevkidaşını Ankara'ya davet etmişti. Irak'lı Bakanın gelmemesi halinde Milli Savunma Bakanı Yılmaz, önümüzdeki günlerde askeri bir heyetle Bağdat'a giderek, görüşmeleri hızlandıracak.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal