Amonyum Nitrat Nedir?

Beyrut'ta 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması büyük bir felakete yol açtı. Bunun sonucu olarak en çok merak edilen konulardan biri 'Amonyum nitrat nedir, nerede kullanılır, amonyum nitrat Beyrut'' gibi ifadeler oldu. İşte bu doğrultudaki tüm bilgileri sizler için derledik.

05.08.2020-15:51 - (Son Güncelleme: 05.08.2020-15:31) Amonyum Nitrat Nedir?

Kimyasal bir bileşen olan amonyum nitrat, her ne kadar faydaları ile bilinse de son günlerde yol açtığı zararlarla da gündem oluşturdu. O yüzden amonyum nitrat nedir, nasıl kullanılır gibi sorulara yanıt oluşturduk.

AMONYUM NİTRAT NEDİR?
Amonyum nitrat bileşeni tarımda gübre olarak kullanılır. Diğer taraftan güçlü bir patlayıcı niteliği vardır. Başka patlayıcılarının patlama hızını azaltmak amacıyla da kullanılır. Mesela amonyaklı dinamitler olarak tanınan patlayıcılarda, nitrogliserinin patlama hızı, amonyum nitratla kontrol edilir.

Amonyum nitrat gübresi bünyesinde ,5 amonyum ve ,5 nitrat azotu olmak üzere toplam %33 azot bulunduran bir gübre çeşididir.

Bu niteliği ve toprakta hızlı çözünen bir gübre olması sebebiyle toprakta daha güçlü ve uzun süreli bir etki yaratır.

AMONYUM NİTRAT NEREDE KULLANILIR?
Amonyum nitrat uygulaması sonrasında toprakta herhangi bir pH değişimi gözlenmez. Yapısı gereği nötr tipte bir gübre olup her türlü toprakta rahatlıkla kullanılabilir.

İçeriğindeki nitrat azotunun kolay yıkanmasından ötürü yağış miktarı yüksek olan bölgelerde pek fazla tercih edilmez.

Çeltik hariç, her türlü hububatta, sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağlarda, pamuk, mısır ve ayçiçeğinde fayda sağlamaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal