Alevi Derneği Başkanından CHP'li Belediyelere Tepki

CHP'li belediyelerin cemevlerinin yönetimine kendilerine yakın kişileri atadığını belirten Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Cemevi'nin Dedesi Celal Fırat, 'Bu şekilde cemevi yapacaksanız yapılmasın.' dedi.

13.07.2020-17:20 - (Son Güncelleme: 13.07.2020-17:24) Alevi Derneği Başkanından CHP'li Belediyelere Tepki

Son yıllarda bazı CHP'li belediyeler Alevilerden gelen talepler doğrultusunda cemevleri inşa etmeye başladı.

Bu konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Cemevi'nin Dedesi Celal Fırat, dönemin Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na vurgu yaptı ve 'Beylikdüzü Cemevi ve Kültür Evi mimari proje yarışması olarak düzenlenmişti. O bölgede yaşayan canlarımız cemevinin bittiğini ama belediye kendi bünyesinde vakıf ve dernek kurdurarak, tabir yerindeyse adeta kendine bir arka bahçe konumunda cemevi yarattıklarını söylüyorlar.' dedi.

'ELİNİZİ CEMEVLERİMİZDEN VE İNANCIMIZDAN ÇEKİN'

'İstanbul’da buna benzer çok vakalar olduğunu ben çok iyi biliyorum.' diyen Fırat, 'CHP ve Sayın İmamoğlu bu olaya ve benzeri durumlara kesinlikle müdahale etmelidir. Şu soruyu bu konumda olan belediye başkanlarına sormak istiyorum, Belediye bünyesinde bir cami var mı? Elinizi cemevlerimizden ve inancımızdan çekin!' dedi.

Independent Türkçe'nin haberine göre Celal Fırat, İstanbul’da CHP’li Bakırköy, Maltepe, Büyükçekmece, Beylikdüzü Belediyeleri ile Ankara ve İzmir’in birçok CHP’li belediyesinin cemevi yaptırdığını belirtti.

'CHP SEÇİMLERDE ETMEN OLABİLMEK İÇİN CEMEVLERİNİ ARKA BAHÇESİNE DÖNÜŞTÜRDÜ'

Fırat CHP'nin yaptırdığı cemevlerini seçimlerde kullanmak için yaptırdığını belirtti ve 'Son dönemlerde CHP’li belediyeler cemevleri yapmaya başladılar. Fakat bu belediyeler yaptıkları cemevlerini Alevilere teslim etmekten çok kendi belediyelerine ve ilçe seçimlerinde etken olabilmek için oradaki gücü kendi arkasına almak için adeta tabir yerindeyse arka bahçe konumuna getirdi dönüştürdü. Bunu biz Alevilerin itikatine, inancına, gelenek, göreneklerine büyük bir saygısızlık olarak görüyorum. Bu doğru bir yaklaşım değil.' dedi.

'ALEVİ TOPLUMUNUN DİZAYN EDİLMESİ DOĞRU DEĞİL'

Belediyelerin cemevi yapmasının önemli ve değerli olduğunu aktaran Fırat, 'Fakat cemevini yapıp, cemevine kendi kafasına göre birini koyup yönetmesini ve Alevi toplumunu dizayn etmesini, sistemin bizi ötekileştirmesi, sınıflara böldürmesi, cemevlerine ibadethane statüsü vermeyerek yok saymasıyla eşdeğer görüyorum. Bu doğru değil.' şeklinde konuştu.

Şikayetlerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ilettiklerini belirten Fırat, 'Gereğini yapacağını dillendirmişti. Ancak maalesef belediyeler cemevleri yapıyorlar ancak kendi arka bahçe konumundan çıkarmak istemiyorlar. Sayın Kılıçdaroğlu etkin bir rol oynamalı.' dedi.

'BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE BAŞKANI CEMEVİNİ ARKA BAHEÇSİ KONUMUNA GETİRİYOR'

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın, cemevine başkan yardımcısı atadığını vurgulayan Celal Fırat, 'Geçen hafta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun cemevleri yaptıracağı yönünde bir açıklaması olduğunu hatırlatan Fırat, 'Evet Sayın İmamoğlu Beylikdüzü’ne bir cemevi yaptırdı. Şimdi oradaki selefi olan belediye başkanı Sayın Çalık, orayı adeta kendi arka bahçesi konumuna getiriyor.. Cemevinin başına kendisi de Alevi olan bir başkan yardımcısı atayarak adeta bir arka bahçe yaratıyor.' ifadelerine yer verdi.

CHP'li belediyelerin cemevlerinin başına atadıkları kişilerin Alevi olduğunu fakat Aleviliği bilmediğini söyleyen Fırat, 'Yönetim belirlenirken kendine bağlı ve emirlerinden çıkmayan kişileri belirliyorlar. Sadece Aleviler ama Alevilikle ilgili en ufak bir bilgileri yok. Cem'e girmezler, sadece orada siyaset yapmak için varlar. Bu da onların işine geliyor.' dedi.

İMAMOĞLU'NA SESLENDİ: BU ŞEKİLDE YAPACAKSA YAPILMASIN

İmamoğlu'nun cemevi açıklamasını bir kere daha anımsatan Fırat, 'Bu şekilde yapacaksa biz kesinlikle yapılması tarafı değiliz. Aleviler ihtiyaç duyduğu yerde cemevlerini de yaparlar. Bunun örnekleri var. Lütfen bizden, inancımızdan itikatimizden ellerini çeksinler.' ifadelerine yer verdi.

'BU İŞİN RANTINI YİYORLAR'

Açıklamalarına devam eden Fırat, 'Oysa ki kurullarımız var. Federasyonlarımız ile bu sorun çözülebilir ama çözüm üretmek istemiyorlar bu işin rantını yiyorlar.' dedi.

Bu durumun devam etmesi halinde tepkilerini koyacaklarını dile getiren Fırat, 'Kurumsal kimliği olan kurumlarımız var. Bu cemevleri bu kurumlara da tahsis edilebilir. Ya da oradaki Alevi nüfusunun yoğunluğuna göre göre Aleviler ve STK’ları çağırılarak konuşularak bu iş onlara lanse edilebilir. Ama amaç çok farklı. Sayın İmamoğlu’na çağrı yapıyorum. Cemevlerinin anahtarı kimsenin elinde olmamalı. Cemevlerinin anahtarı Alevi inancına itikatine bağlı Alevi canlarımızda olmalı.' şeklinde konuştu.

CHP'YE VE KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRI: HATADAN DÖNÜN, YOKSA FARKLI TAVIR TAKINIRIZ

Sözlerinin sonunda bir çağrıda bulunan Celal Fırat, 'Belediyelere çağrı yapıyorum lütfen bu hatadan dönün. Cemevleri arka bahçeniz değildir, cemevlerinden elinizi çekin. Yoksa farklı bir tavır takınırız. Bir çağrım da Kılıçdaroğlu'na. Lütfen bu soruna müdahale edin. Bunun kimseye bir fayda getireceği kanısında değilim. Bu dost uyarısıdır. Bu çağırımıza bir cevap vermek mükellefiyetindesiniz.' ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal