AK Parti Ve MHP'den Yeni Hamle!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Çarşamba günü iletilecek 26 maddelik pakete göre oy pusulasında AK Parti ve MHP’nin amblemleri bulunacak, ittifaka giren diğer partiler "görünmez ortak" olacak.

20.02.2018-09:08 - (Son Güncelleme: 20.02.2018-09:01) AK Parti Ve MHP'den Yeni Hamle!

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk adımını 16 Nisan'da referanduma iletilen Anayasa değişikliğinde atan AK Parti ve MHP, sistemin yasal çerçevesi konusunda da anlaştı.

Elde edilen bilgilere göre, yarın TBMM'ye sunulacak 26 maddelik paket, 3 bölümden meydana geliyor. Düzenlemede, seçim ittifakı, seçim güvenliği ve yerel seçimler hakkında ilgili maddeler yer alıyor. Pakette bulunmayan fakat siyasi görüşmelerle kesinleşecek AK Parti-MHP ittifakına üçüncü bir partinin katılıp katılmayacağı ile ilgili ise "görünmez ortak" formülü ifade ediliyor. Buna göre; AK Parti ve MHP, pusulada ittifak partileri olarak belirecek. BBP gibi küçük partiler ise AK Parti ile yapacakları pazarlık sonucunda alacakları kontenjana göre belirlenecek ismi AK Parti listelerinden aday gösterecek.

BARAJ KALIYOR

Üçüncü bir partinin ittifaka katılmasını sıcak bulmayan MHP, başka partilerin sadece ittifakın iki ana partisinin çatısı altında seçime girebileceği tezinin arkasında duruyor. MHP'nin "İttifakı meydana getiren 'A' ve 'B' partilerinin yanında bir 'n' konulmadığı" yolundaki uyarısına AK Parti'den de destek geldi. AK Parti kaynakları, BBP gibi küçük partilerin bu ittifakta "milli ve yerli" unsurlar olarak bulunabileceğini fakat, bu partilerin milletvekili çıkarmaları zor olduğundan AK Parti'nin listelerinden aday göstermelerinin gündemde olduğunu ifade ediliyor.

Bu halde oy pusulasında ittifakın altında yalnızca AK Parti ve MHP yer alacak. Ancak BBP, AK Parti listelerinde, anlaştığı sıralarda ve sayıda vekil adayları gösterecek. Bu da geçmişteki gibi hülle yoluyla gerçekleşen ittifak ile yasal ittifakın beraber uygulanması anlamına gelecek. "Görünmez ortak" formülüne milli ve yerli partiler olduğu sürece MHP de sıcak bakıyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal