AK Parti ile MHP'nin Kurduğu Cumhur İttifakı 1 Yaşında

AK Parti ile MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı bugün 1 yaşını doldurdu. 24 Haziran seçimlerine ittifak olarak katılan partiler 31 Mart'taki yerel seçimlere de ittifak yaparak girecekler.

21.02.2019-16:41 - (Son Güncelleme: 21.02.2019-16:35) AK Parti ile MHP'nin Kurduğu Cumhur İttifakı 1 Yaşında

21 Şubat 2018'de AK Parti ve MHP'nin ortak imzasını taşıyan Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na verildi.

TBMM eski Başkanı Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin de imzasını içeren kanun teklifi ile Cumhur İttifakı resmen başlamış oldu.

Siyasi partiler, bu kanuni düzenleme sayesinde 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ittifaklarla katılabildi.

24 Haziran seçimlerinde, Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52,29 oy alarak tekrar Cumhurbaşkanı seçildi.

İTTİFAK YEREL SEÇİMLERDE DE DEVAM ETTİ

AK Parti ile MHP arasında 8 Ekim'de başlayan yerel seçimde ittifak temasları, Erdoğan ile Bahçeli'nin 23 Ekim 2018'de partilerinin grup toplantılarında yaptıkları açıklamalarla kesintiye uğradı.

Bu dönemde, iki liderin Cumhur İttifakı'na zarar gelmemesi doğrultusundaki açıklamaları dikkati çekerken, görüşmeler 21 Kasım 2018'de, Erdoğan ve Bahçeli'nin bir araya gelmesi ile tekrar başladı.

AK Parti ve MHP arasında yerel seçimlerde iş birliği yapılmasına dönük formül bulunması için başlayan görüşmelerde, "Cumhur İttifakı'na zarar vermeyecek biçimde hareket edilmesi" prensibi üstünde anlaşmaya varıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz liderliğinde iki parti görevlileri, yerel seçimlerde ittifak için görüşmelere yeniden başladı.

51 İLDE İŞ BİRLİĞİ

Bu görüşmeler neticesinde iki lider, 12 Aralık'ta tekrar görüştü.

Erdoğan ve Bahçeli'nin, 6 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmesinin sonrasında, yerel seçimlerde ittifak kurulacak illere son hali verildi.

AK Parti ve MHP, Cumhur İttifakı çerçevesinde 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 30'u büyükşehir olmak üzere 51 ilde iş birliği yaptı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal