AİHM, Hendek Olayları ile Alakalı Türkiye Aleyhindeki 32 Başvuruyu Reddetti

AİHM, hendek olaylarında uygulanan sokağa çıkma yasağı ile alakalı Türkiye aleyhine yapılan 32 başvuruyu reddetti.

04.04.2019-13:04 - (Son Güncelleme: 04.04.2019-13:40) AİHM, Hendek Olayları ile Alakalı Türkiye Aleyhindeki 32 Başvuruyu Reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2015 ve 2016 senelerindeki çukur olayları esnasında uygulanan sokağa çıkma yasağı ve yapılan terörle mücadele operasyonlarıyla alakalı Türkiye aleyhine yapılan 32 başvuruyu daha karara bağladı.

İddiaları inceleyen AİHM, söz hususu iddiaları kabul edilemez görerek, 32 başvuruyu da oy birliğiyle reddetti.

34 BAŞVURU YAPILDI

Çukur olayları esnasında mal ve can emniyetinin tesis edilmesi için ilan edilen sokağa çıkma yasakları ile alakalı AİHM'e toplamda 34 başvuru gerçekleştirildi.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yazılı görüşler, 13 Temmuz 2017'de AİHM'e bildirildi. AİHM, hayat hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğinin iddia edildiği bu 34 başvuru arasından daha önce 2 başvuruyu duruşmalı olarak incelemeye karar verdi.

AİHM, 2 BAŞVURUYU KABUL EDİLEMEZ BULDU

Strazburg'da 13 Kasım 2018'de görülen duruşmanın sonrasında AİHM, 29 Ocak 2019'da duyurduğu kararlarla söz hususu 2 başvuruyu kabul edilemez buldu.

Kararda, AİHM yetkisinin ikincilliğine atıf yapılarak başvurucuların, AİHM'den önce şikayetlerini Türk mahkemeleri önünde söylemeleri gerektiği bildirildi.

BİREYSEL BAŞVURULARLA İLGİLİ İNCELEME SÜRÜYOR

Bu çerçevede özellikle başvuranlar tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurularla alakalı incelemenin şimdilik devam ettiğine işaret edildi. Kararda, Anayasa Mahkemesi'nin tüketilmesi gereken ve etkili iç hukuk yolu olduğu ifade edildi.

AİHM, 32 BAŞVURUYU DA KABUL EDİLEMEZ BULDU

AİHM, 4 Nisan 2019 tarihinde aldığı kararlarla, daha önceki kararlarına atıfta bulunarak Anayasa Mahkemesi önündeki başvuruların şimdilik inceleme aşamasında olduğunu, bu sebeple etkili iç hukuk yollarının tüketilmediğini söyledi ve diğer 32 başvuruyu da kabul edilemez buldu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal