Af Yasasında İlk 10 Madde Kabul Edildi

Görüşmelerde onaylanan maddelerde, İnfaz Hakimliği Kanunu'nda değişiklik yapıldı.

10.04.2020-12:26 - (Son Güncelleme: 10.04.2020-12:38) Af Yasasında İlk 10 Madde Kabul Edildi

Görüşmelerde onaylanan maddelerde, İnfaz Hakimliği Kanunu'nda değişiklik yapıldı.

Coronavirüs vakalarının artmasıyla yeniden gündeme alınan ve uzun süredir üstünde çalışılan infaz düzenlemesinin taslağı, salı günü Meclis'e sunulmuştu...

Yer yer Meclis'te tansiyonun artmasına sebep olan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 10 maddesi onaylandı.

İLK 10 MADDEDE NELER VAR

AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzası olan infaz düzenlemesiyle ilgili kanun önerisinin kabul edilen maddelerine bakıldığında, İnfaz Hakimliği Kanunu'nda değişiklik yapılarak infaz hakimliğinin olan görevleri arasına Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik önlemlerinin infazıyla ilgili verdiği kararlara karşı gelen şikayetleri araştırmak ve karara bağlamak, ceza ile güvenlik önlemlerinin infazıyla ilgili hakim ya da mahkeme aracılığıyla verilmesi gereken bütün hükümleri vermek ve işleri yapma görevleri de dahil oluyor.

İnfaz Hakimliği Kanunu'nun amacı, gelen düzenlemeye uygunluk sağlaması için, "Bu Kanun, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında yapılan işlemlere veya bunlarla ilgili faaliyetlere ya da Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin verdiği kararlara yönelik şikayetleri incelemek ve karara bağlamak, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek üzere kurulan infaz hakimliklerine ilişkin hükümleri kapsar." şeklinde değiştirdi.

İNFAZ HAKİMLİĞİ

İnfaz Hakimliği Kanunu ve öteki kanunlarla verilen görevleri yapmak için her şehir merkezi ile bölgelerin coğrafi halleri ve iş yoğunluğu göz önünde bulundurularak, tespit edilen ilçelerde Hakimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşüyle, Adalet Bakanlığı tarafından infaz hakimliği hazırlanacak.

ATANAN HAKİMLER

İş halinin gerekli kıldığı yerlerde birden çok infaz hakimliği kurulabilecek. Bu halde infaz hakimlikleri numaralandırılacak. Bağımsız infaz hakimliğine atanan hakimler, adli yargı adalet komisyonları tarafından başka mahkemelerde ya da işlerde vazife verilmeyecek.

İnfaz hakimliği oldukları şehir ya da ilçenin ismiyle anılacak. İnfaz hakimliğinin yargı etrafı, kuruldukları şehir merkezi ve ilçelerle bunlara adli taraftan bağlanan ilçelerin idari hudutları olacak.

Ağır ceza mahkemeleri ile büyükşehir belediyesi olan şehirlerde, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki şehir ve ilçenin ismiyle anılan infaz hakimliğinin yargı etrafı, şehir ya da ilçe sınırlarına bakılmadan Adalet Bakanlığının önerisiyle HSK aracılığıyla tespit edilecek. Coğrafi hal ve iş yoğunluğu dikkate alınarak bir infaz hakimliğinin kaldırılmasına ya da yargı çevresinin değiştirilmesine, Adalet Bakanlığının teklifiyle HSK tarafından karar alınacak.

İnfaz hakimliğinin yetkisi, kararın infazıyla ilgili işlemin yapıldığı yere bakılarak belirlenecek. Ceza infaz kuruluşları ve tutukevlerinde olan mahkum ve tutuklularla igili idare tarafından yapılan işlemler ya da bunlarla alakalı çalışamalarla ilgili gelen şikayetler bakımından işlemin yapıldığı ya da çalışmanın gerçekleştiği ceza infaz kurumunun olduğu yerde infaz hakimliği yetkili olacak. İnfaz hakimliğinde bir yazı işleri müdürü ve yeteri kadar çalışan yer alacak.

Düzenleme ile infaz hakimlerine yeni vazifeler de verildi. Buna bakıldığında, infaz hakimleri, Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik önlemlerinin infazıyla ilgili aldığı kararlara karşı gelen şikayetleri araştıracak.

CEZA AŞIMI

Diğer taraftan infaz hakimleri, ceza ile güvenlik önlemlerinin infazıyla ilgili mahsup, ceza zaman aşımı ile mahkumun ölümü durumunda alınacak kararlar da içerisinde olmak üzere hakim ya da mahkeme aracılığıyla verilmesi gereken kararları verecek ve işleri yapacak.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde mahkum ve tutuklularla ilgili yapılan işlemler ya da bunlarla alakalı çalışmaların veya Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik önlemlerinin infazıyla ilgili aldığı kararların kanun ya da öteki mevzuat kararlarına aykırı olduğu gerekçesiyle bu hüküm, işlem ya da çalışmaların öğrenildiği tarih itibariyle 15 gün, her vaziyette yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde şikayetle infaz hakimliğine müracat edebilecek.

7 GÜN İÇERİSİNDE İTİRAZ

İnfaz hakiminin hükümlerine karşı şikayetçi ya da alakalı Cumhuriyet savcısı aracılığıyla, duyurudan itibaren yedi gün içerisinde Ceza Muhakemesi Kanunu kararlarına bakılarak itiraz edebilecek.

Kanunlarda infaz hakiminin onayına tabi olduğu ifade edilen konularda da bu karar uygulanacak.

İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da infaz hakimliğinin kuruluş, görev, yetki ve işleyişiyle ilgili gidilen değişiklikler ya da infaz hakimliğine yeni vazifeler veren düzenlemeler, 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle uygulanacak. Bu tarihe dek mevcut kararlar uygulanacak.

İnfaz hakimliğinin kuruluş, görev, yetki ve işleyişiyle ilgili apılan değişiklikler sebebiyle olağan ya da olağanüstü kanun yolu incelemesinde bozma kararı alınmayacak. Kanunla yapılan değişikliklerin uygulanacağı tarihe dek, iş ile kadro hali göz ününde bulundurularak değiştirilen kararlara bakılarak infaz hakimlikleri kurulup ve faaliyete geçecek.

Karar netleştikten sonra Cumhuriyet savcılığınca gelen tebligata rağmen 30 gün içerisinde seçenek tedbirin gereklerinin yapılmasına başlanmaması ya da başlanıp devam edilmemesi durumunda, infaz hakimliği kısa süreli hapis cezasının tümüyle ya da kısmen infazına hüküm verecek ve bu karar derhal infaz edilecek.

Hükmedilen seçenek önlemin mahkumun elinde olmayan sebeplerle yapılamaması halinde, infaz hakimliği tarafından önlem değiştirilecek.

CEZANIN ERTELENMESİ

Cezanın ertelenmesi, mağdurun ya da kamunun uğradığı zararın aynen iade, suçtan önceki duruma getirme ya da tazminle tümüyle giderilmesi şartına bağlı tutulabilecek. Bu durumda, şart sağlanıncaya kadar cezanın infaz kurumunda çektirilmesine sürdürülecek. Şartın sağlanması durumunda, infaz hakimi hükmüyle mahkum, infaz kurumundan direkt serbest bırakılacak.

Mahkum olduğu hapis cezası ertelenen ya da kontrollü serbestlik önlemi uygulanarak cezası infaz edilen veya şartlı tahliye edilen hükümlünün kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından belirli hakları kullanmaktan yoksun olamayacak.

Denetimli serbestlik önlemi uygulanarak cezası infaz edilen veya şartlı tahliyesi verilen hükümlüyle ilgili, "Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten yoksun bırakılmamasına" karar alabailecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal