AB'den Çok Sert Rapor: Türkiye Bizden Dev Adımlarla Uzaklaştı

AB'nin Türkiye ile ilgili raporunda, Türkiye'nin AB'den dev adımlarla uzaklaştığı belirtildi.

17.04.2018-16:56 - (Son Güncelleme: 17.04.2018-17:32) AB'den Çok Sert Rapor: Türkiye Bizden Dev Adımlarla Uzaklaştı

AB'ye bağlı Avrupa Komisyonu'nun bugün açıkladığı Türkiye raporunda şimdiye kadarki en sert rapor oldu. Raporda, 'Türkiye AB'den dev adımlarla uzaklaştı' ifadelerine yer verilirken,  Türkiye'nin mülteci meselesinde ki gayretleri ise takdirle karşılandı.

Avrupa Komisyonu 15 Temmuz hain darbe girişimini kınarken, hain FETÖ'yü de terör örgütü olarak nitelendirdi.

Türkiye'ye karşı yöneltilen eleştirilerin de olduğu raporda özellikle hukuk devleti prensiplerinin uygulanmasında gerileme olduğu vurgusu yapıldı. Türkiye'nin Avrupa Birliği yolundan dev adımlarla uzaklaştığı saptaması da raporun en dikkat çekici yanı.

Taslak raporun siyasi kıstas alanında öncelikli olarak 15 Temmuz 2016 yılında ki darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması ve bu uygulama dahilinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelere (KHK) yer veriliyor. OHAL kapsamında alınan tedbirlerin ‘orantısız’ olduğu vurgulanıp ‘meclisin yasama işlevinin kısıtlanmış’ ve ‘muhalif grupların barışçıl toplantılarının yasaklanabilmesi için idarenin yetkilerinin artırılmış’ olması feyz gösteriliyor.

Venedik Komisyonu’nun OHAL uygulamasının Batı'nın kriterlerine uyumlu olmadığını gösteren belgelerin anımsatıldığı raporda OHAL uygulamasına ‘en kısa sürede son verilmesi’ talep ediliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan raporda eleştirilen bir diğer husus ise, 2017 Nisan ayında anayasa değişikliği öngören referandumunda kabul edilen kimi düzenlemeler. Bu noktada, anayasa değişikliğiyle kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun davranılmadığına dair Venedik Komisyonu tarafından hazırlanan görüş hatırlatılıyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal