AB ile Vize Serbestisi İçin 6 Kriter Kaldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB'den gelen yetkililerle görüştü. Vize serbestisi için 72 kriterin olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Şu anda 6 tane kaldı" dedi.

22.11.2018-12:29 - (Son Güncelleme: 22.11.2018-13:29)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile ortak basın toplantısı yaptı.

Çavuşoğlu burada gerçekleştirdiği konuşmada şunları ifade etti;

"Bugün de Türkiye AB ilişkilerinin stratejik önemini bir defa daha vurguladık. Türkiye AB'ye aday devlettir. Karşımıza siyasi engeller çıkmamalı. Türkiye'yi dışlayan aday bir devlet olduğunu inkar eden açıklamaların hiçbir kıymeti yoktur. Komisyon sözcüsünün gerçekleştirdiği açıklama önemlidir. AB'nin özellikle kilitlediği kapıları kendi için açması gerektiğini teklif ediyoruz.

18 MART MUTABAKATI HER İKİ TARAFIN YARARINA

Diğer yandan 18 Mart anlaşmasının tam manası ile her iki tarafın uygulaması iki tarafın faydasınadır. İyi bir iş birliğimiz var fakat AB'nin 18 Mart Mutabakatı'nın bazı şartlarını uygulaması lazım. Bu anlaşmanın içinde 5 fasılın açılması var ancak bazı devletler nedeni ile bu fasıllar açılmamıştır.

PKK KARARI ÖNEMLİ

Terörle mücadele özellikle hem bizim hem de AB için önemlidir. Ülkemiz ve AB devletleri terör saldırılarına maruz bırakılmıştır. Her alanda AB ile yakın iş birliği içinde olmamız iki tarafın faydasınadır. AB'den somut destek beklemek en doğal hakkımızdır. En son PKK ile alakalı verilen karar önemlidir.

VİZE MUAFİYETİ

Gümrük birliğinin güncellenmesi her iki tarafın faydasınadır. Son dönemde AB tarafında İPA kesinti gördük. Bu kesintiler Türkiye ekonomisini batırmaz fakat Avrupa Birliği imajını kötü etkiler. Vize muafiyeti hususunu ele aldık. Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kaldı. 6'ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da konuştuk. İnşallah bir an önce vize serbestisine de geçmiş oluruz."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal