9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu

İzmir'in Yunan işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıl dönümü kutlanıyor. Ülke tarihinin en önemli günlerinden olan 9 Eylül İzmir'in kurtuluş gününe dair merak edilen her şey haberin detayında...

09.09.2020-17:04 - (Son Güncelleme: 09.09.2020-17:03) 9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu

İzmir'in Yunan işgalinden kurtulmasının üzerinden 98 yıl geçti. İzmir'in kurtuluşu tüm Türkiye'de kutlanırken İzmir'in kurtuluşunda neler yaşandığı araştırılmaya başlandı. Peki, İzmir'in kurtuluşunda neler yaşandı?

9 EYLÜL İZMİR'İN KURTULUŞU

Türk ordusu Yunan işgali altında olan İzmir'e 1922 yılında girmesi ardından Mudanya Ateşkes Antlaşması ve Lozan Barış Antlaşması anlaşmasına kadar uzanan Büyük Taarruz Hareketi Türk milletinin bağımsızlığını elde ettiği için önemli bir olaydır. Yunanlıların İzmir'i 15 Mayıs 1919 yılında işgal etmesi Milli Mücadele’nin başlamasını sağlayan olaylardandır.

İzmir'in işgal edilmesi insanları galeyana getirmiş, birlik ve beraberlik duygularını perçinleyerek örgütlenmesini sağlamıştır. Örgütlenme ve protestolar Anadolu'nun her köşesine yayılmıştı.

26 Ağustos 1922 yılında başlatılan Büyük Taarruz, Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı'ndaki son aşmasıydı. Gazi Mustafa Kemal tarafından 30 Ağustos’ta verilen 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!' emri ile birlikte 2 Eylül'e Uşak'a girildi Dumlupınar Meydan Muharebesi yaşandı. Dumlupınar Meydan Muharebesi esnasında Yunanistan Küçük Asya Ordusu'nun başkomutanı General Nikolaos Trikupis esir alındı.

Türkler İzmir'e doğru hareket ederken Yunan ve Rumlar Anadolu'dan çekilmeye başladı. Birlikler, 9 Eylül 1922 sabahı saat 10:00 sularında İzmir'e girdi. Yaya olarak Dördüncü Alay Komutan Yardımcısı Yüzbaşı Şerafeddin Bey komutasında ilerleyen askerler, Punta'da yer alan Tuzakoğlu fabrikasından beklenmedik bir saldırı ile karşı karşıya kaldı ve 4 asker şehit öldü. Hemen defnedilen askerlerin isimleri ise Akşehirli Bekiroğlu Mehmet, Antalyalı Ömer oğlu Hakkı (Sarıarslan), Nevşehirli Ahmet oğlu Seyit Mehmet ve Nevşehirli Ahmet oğlu Ahmet'tir.

Konak'a ulaşmış olan Şerafettin Bey, Hükümet Konağı'na girerken vurulmasına rağmen Türk bayrağını asmayı basarmıştır. Yüzbaşı Zeki komutasında yer alan Üsteğmen Arif, takım komutanı Celal Bey ve Besim Efendi'nin Kadifekale'ye bayrağı çekmesinin İzmir'in işgali ilan edildi. 10 Eylül sabahı İzmir'e giden Gazi Mustafa Kemal Hükümet Konağı'ndan bir konuşma yaptı.

Türkiye, Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın ardından 24 Temmuz 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'nı imzalayarak bağımsızlığını ilan etmiş oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal