5.8'in Ardından 4.2! Bir Sene Sonra Aynı Yerde Deprem Oldu

İstanbul'u sarsan deprem, kafalara tam bir sene önce hemen hemen bütün Marmara Bölgesi'nde hissedilen 5.8 şiddetindeki sarsıntıyı getirdi. Aynı zamanda 2 depremin de merkez üssü aynı yer.

24.09.2020-17:20 - (Son Güncelleme: 24.09.2020-17:39) 5.8'in Ardından 4.2! Bir Sene Sonra Aynı Yerde Deprem Oldu

İstanbul ve etrafını sarsan 4.2 şiddetindeki deprem, Marmara Denizi etrafında hissedildi.

Deprem hemen, bir sene önceki 5.8 şiddetindeki sarsıntıyı akıllara getirdi. 2 zelzelenin de merkez üsleri aynı nokta. Depremlerin meydana geldiği yer, Silivri ile Marmara Ereğlisi'ne hemen hemen 30 kilometre mesafe uzaklıkta.

Dahası 5.8 şiddetindeki deprem 26 Eylül 2019'da meydana geldi. Bir sene sonra aynı yerde bu defa 4.2'lik sarsıntı meydana geldi.

Geçen ay Alman Deutsche Welle'ye açıklama yapan Almanya Potsdam merkezli Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden (GFZ) sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, 5.8'in tetikleyici bir tesiri olmadığını dile getirmişti.

Alman sismolog, şu ifadeleri kullanmıştı:

'Bu deprem tümüyle sıkışmış olan fay segmentinin tam sınırında meydana geldi. Şu ana kadarki çalışmalarımızdan bildiğimiz kadarıyla bu deprem sismik tehlikeyi artırmadı. Ancak diğer taraftan buradaki enerjiyi de düşürmedi. Bu sebeple halihazırda İstanbul çevresinde 7 ila 7.4 büyüklüğünde bir depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor.'

Marmara bölgesinde meydana gelen bir depremi öncü depremler üzerinden tahmin ederek uyarı yapmanın oldukça zor olduğunu belirten Bohnhoff, 'Çünkü fay şehre çok yakın. Büyük depremlerden önce gelebilecek küçük depremleri yakından takip ediyoruz. Bu konuda çabalar var. Bunlar büyük bir depremin geleceğine dair bir sinyal olarak kullanılabilir. Ama bunu gelişmiş bir önceden tahmin sistemi olarak yürürlüğe sokmak için şu anda çok erken' diye konuşmuştu.

Ülkemizde yalnızca bu sene 5.0'dan büyük 10’un üzerinde sarsıntı meydana geldi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal