425 Yıllık Hüdayi Vakfı Yurtlarını Sağlık Çalışanlarının Hizmetine Sundu

Türkiye’nin en eski vakıflarından olan Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, coronavirüs ile mücadelede canla başla hizmet eden sağlık çalışanlarına konaklama ve bütün ihtiyaçlarını karşılama hizmeti veriyor.

11.04.2020-17:51 - (Son Güncelleme: 11.04.2020-18:14) 425 Yıllık Hüdayi Vakfı Yurtlarını Sağlık Çalışanlarının Hizmetine Sundu

Türkiye’nin en eski vakıflarından olan Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, coronavirüs ile mücadelede canla başla hizmet eden sağlık çalışanlarına konaklama ve bütün ihtiyaçlarını karşılama hizmeti veriyor.

Aziz Mahmud Hüdayi’nin hayatta iken evini, medresesini ve tekkesini kamunun hizmetine sunmasından sonra vefatı üzerine de bu gelenek sürdü. Vefatından sonra vakıf, kimsesiz, yoksul, düşkün ve yolculara hizmet etmeyi sürdürdü. Türk vakıf medeniyetinin önemli unsurlarından biri olan Aziz Mahmud Hüdayi vakfı, bugün hala İstanbul Üsküdar’da faaliyetlerini kesintisiz devam ediyor.

Türk islam dünyanının en çok bilinen alim, mutasavvıf ve gönül insanı Aziz Mahmud Hüdayi’nin 425 yıl önce kurduğu vakfı hala insanlara ve insanlığa hizmet etmeye devam ediyor. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan coronavirüs ile mücadelede canla başla hizmet eden sağlık çalışanlarımıza destek oluyor.Vakıf, Özel Avrasya Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu ile Özel Hüdayi Dersaadet Eyüp Sultan Erkek Öğrenci Yurtlarını 200 sağlık çalışanına tahsis ederek barınma, yemek-ikramlar, temizlik, güvenlik gibi ihtiyaçlarını kendi imkânları ve personeli aracılığıyla karşılıyor.

Hüdayi Vakfı'nın konuyla ilgili resmi web sitesinde yayınlanan mesajda şu görüşlere yer verdi:

"425 yıldır hizmet veren bir vakıf olarak tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan coronavirüs ile mücadelede canla başla hizmet eden sağlık çalışanlarımızın yanındayız ve onlara müteşekkiriz.

Ülkemize ve milletimize duyduğumuz mesuliyetin idrakiyle, Özel Avrasya Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu ile Özel Hüdayi Dersaadet Eyüp Sultan Erkek Öğrenci Yurdumuzu sağlık çalışanlarımızın hizmetine sunuyoruz. Sağlık görevlilerimizin tüm ihtiyaçlarını mutfak, ikram, güvenlik ve temizlik personelimiz aracılığıyla vakıf olarak bizzat karşılıyoruz."

AZİZ MAHMUD HÜDAYİ HAZRETLERİ KİMDİR?

Kısaca bahsedicek olursak; Fadlullah bin Mahmûd'un oğlu olan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri 1541 yılında Koçhisar'da doğmuş, çocukluğu Sivrihisar'da geçmiştir. O, bir asra yakın ömür sürmüş ve sekiz pâdişâh devrini idrâk etmiş bir gönül sultanıdır. Asrında, gerek eserleri, gerekse sohbet, irşâd, vaaz ve nasîhatleri ile ümmet için bir feyiz kaynağı olmuştur.

Osmanlı devri İstanbul velîlerinin büyüklerindendir. Asıl adı Mahmûd'dur. "Hüdayi" ismi ve "Aziz" sıfatı kendisine sonradan verilmiştir. Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri'nin neslinden olup, "seyyid"dir. Bunu ilâhîlerinin birinde: Ceddim ü pîrim sultan Sensin yâ Resûlallâh diyerek kendisi de ifâde eder.

Hüdâyî Hazretleri, talebelik yıllarında ciddî bir ilim tahsîli yanında tasavvufî bir alâka ile gönül âlemini de az-çok yoğurmuştu. Gayret ve çalışkanlığı sebebiyle de medresede kendisiyle husûsî bir şekilde ilgilenen hocası Nâzırzâde'nin muîdi olmuştu. Sonraki yıllarda hocası Nâzırzâde ile birlikte muhtelif kadılık vazîfelerinde bulundu. Son olarak da Bursa'ya tâyin edildiler. Hocası başkadı, kendisi de Ferhâdiye medresesinde müderrisliğin yanında Câmi-i Atîk mahkemesinde kadı nâibi oldu.

Hüdâyî Hazretleri, üstâdı Üftâde'nin vefatından sonra Şeyhülislâm Hoca Sâdeddin Efendi'nin delâletiyle İstanbul'a yerleşti.

O'nun Üsküdar'da kurduğu dergâh, kısa zamanda her tabakadan insana hitab eden mâneviyat ve irfân mektebi hâline geldi. Cihan sultanlarının teveccüh ve alâkasını celb etti. Onları da dergâhın dervişleri arasına kattı. Husûsiyle III. Murâd Han, I. Ahmed Han, II. Genç Osman Han ve IV. Murâd Han, Hüdâyî Hazretleri'nin yakın irşâdına mazhar oldular. Hüdâyî Hazretleri, bunlardan IV. Murâd Han'ın kılıç kuşanma merâsiminde bizzat bulunmuş ve âdet olduğu üzere Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri'nin türbe-i seâdetlerinde Hazret-i Ömer'in kılıcını yeni pâdişâha bizzat kuşandırmıştır.

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri 1628 yılında vefat etmiştir.

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri kimdir? Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin türbesi nerededir? Dün akşam 3. bölümü ile izleyiciyle buluşan Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisi ile Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin kim olduğu, türbesinin nerede olduğu araştırılmaya başlandı. Peki Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri kimdir, türbesi nerededir? İşte detaylar...

AZİZ MAHMUD HÜDAYİ HAZRETLERİ'NİN TÜRBESİ NEREDEDİR?

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin türbesi Üsküdar'daki dergâhındadır. Âşıkları, onu ziyâret etmekte, feyz ve bereketlerinden istifâde etmektedirler. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı bugün dergahda hizmet vermektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal