31 Mart Seçimindeki Usulsüzlük Davasında İlk Hüküm

31 Mart'taki yerel seçimde yapılan usulsüzlük iddiası öne sürülmüştü.Kadıköy'de vefat eden bir vatandaşın yerine oy kullandıran sandık başkanı ve görevlileri ortaya çıkan bu usulsüzlüğün ardından yargılanıyordu.

03.03.2020-12:00 - (Son Güncelleme: 03.03.2020-11:14) 31 Mart Seçimindeki Usulsüzlük Davasında İlk Hüküm

31 Mart'taki yerel seçimde yapılan usulsüzlük iddiası öne sürülmüştü.Kadıköy'de vefat eden bir vatandaşın yerine oy kullandıran sandık başkanı ve görevlileri ortaya çıkan bu usulsüzlüğün ardından yargılanıyordu. 

31 Mart seçiminde, vefat eden şahsın yerine oy kullandırmakla suçlanan sandık başkanı ve 4 sandık görevlisi, üzerilerine atılan suçun işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraatına karar verildi.

31 Mart 2019 tarihli Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamında Kadıköy'de hazırlanan 2081 No'lu sandıkta seçmen listesinde olan 1925 doğumlu Müveddet Köprülü'nün 23 Mart 2019'da vefat etmesine rağmen listede isminin karşısına imza atılıp oy kullanılmıştı.

SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

İlçede kurulan bir sandıkta vefat eden kişinin yerine oy kullandırdıkları öne sürülerek 5 kişiyle ilgili "görevi ihmal" suçundan birer seneye kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Bugün yapılan Anadolu 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki mahkemeye, tutuksuz 4 zanlı ile avukatları katıldı.

"SUÇLAMAYI KABUL ETMİYORUM, BERAATİMİ İSTİYORUM"

Mahkemede kimlik belirlenmesinin akabinden savunmasını yapan A.Ç. apartman görevlisi olduğunu, seçim günü de sandık görevlisi olduğunu ifade ederek, "Biz dönüşümlü olarak gelen kişilerin kimliklerini kontrol ederek oylarını kullandıkları esnada imzalarını alıyorduk. Ancak bunun tek kişi tarafından yapılması zor olacağı için hepimiz tarafından da yapıldığı oldu. Ali Köprülü isimli kişinin yanlış yere imza atması ile ilgili bir bilgim yoktur. Kendisini tanımam. Şaşırdım. Suçlamayı kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum." diye konuştu.

"YORGUNLUKTAN VE YOĞUNLUKTAN KAYNAKLANAN BİR HATA"

Zanlı Ö.İ. öğretmen olduğunu ifade ederek, "Seçim sürecinde herkesin kimliklerini kontrol edip imzalarını almak suretiyle süreci bitirip sayımları yaptığımızda hiçbir eksik hususa rastlamadık. Bu şekilde evrakı teslim ettik. Kimlik kontrolü ve oy kullandıktan sonraki imza atma işlemini hepimiz dönüşümlü yapıyorduk. Ali Köprülü isimli kişiyi de tanımam. Onun kullandığı oyla ilgili de bir bilgim yoktur. Seçim sonucunu etkileyecek bir hata olmayıp yorgunluktan veya yoğunluktan kaynaklanan şekli bir hatadır. Bu nedenle suçlamayı kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum." dedi.

"ATILAN İMZA İLE İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ DEĞİLİM"

Zanlı E.Ö. memur olduğunu ve seçim günü sandıkta vazife yaptığını belirterek, "Ben oy kullanma sürecinde zarfların sayılması, oy pusulalarının mühürlenmesi ve tekrardan sayılması işlemlerini yaptım. Ben gelen kişilerin nüfus cüzdanlarını kontrol ve imzalarını alma işlemini yapmıyordum. Atılan imza ile ilgili bilgi sahibi değilim. Suçlamayı kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum." diye konuştu.

"KİMİN YAPTIĞINI NET OLARAK SÖYLEYEMEYECEĞİM"

Zanlı Z.G. hadise günü sandıkta görevli olduğunu ifade ederek, "Ben nüfus cüzdanlarının kontrol ve imza atılması sürecinde görevli değildim. Bu işi dönüşümlü olarak yapmadık. Ben kendi görevimle ilgileniyordum. Kimin yaptığını net olarak söyleyemeyeceğim. Beraatimi istiyorum." diye konuştu.

Söz verilen zanlı avukatları da suçun faktörlerinin oluşması için üçüncü şahışların menfaati veya devletin bir zarara uğratılması gerektiğini, bu şekilde bir sonuç meydana gelmediğini, müvekkillerinin de hadiseyle ilgisinin olmadığını savunarak, beraatini istedi.

5 ZANLI BERAAT ETTİ

Son sözleri sorulan zanlılar da suçlamayı kabul etmediklerini ifade ederken, beraatlerine karar verilmesini talep etti. Davayla ilgili kararını açıklayan mahkeme, zanlılara yüklenen suçun işlendiği sabit olmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal