3 Bin Muhtarın Mazbatası İptal Edilebilir

31 Mart seçimlerinin ardından 6 bin muhtar için itiraz gelmişti. İtirazlar sonucunda 3 bin muhtarın mazbatasının iptal edilebileceği bildirildi.

23.08.2019-12:30 - (Son Güncelleme: 23.08.2019-12:24) 3 Bin Muhtarın Mazbatası İptal Edilebilir

31 Mart yerel seçimlerinin sonrasında 50 bin 300 muhtar için oy verildi; seçilen 6 bin muhtar için YSK’ya itiraz yapıldı. Muhtarlarla alakalı 6 bin itiraz dosyası YSK'ya geldi. Bunlardan 3 bininin yeni seçilen muhtarın kanundaki koşulları taşımadığı doğrultusunda oldu. Muhtarlar hakkında, "okuma yazma bilmediği, seçimden 6 ay önce ikametgâhını muhtar olduğu yere taşıdığı, adli sicilinin temiz olmadığı, bir senenin üstünde cezası olduğu" biçiminde şikâyetler olduğu saptandı.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın aktardığına göre, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyeti Seçimi Hakkındaki Kanun'a göre bu koşulları taşımaları gerektiği halde muhtarların aday olduklarında, bununla alakalı belge verme zorunluluğu yok. İstismarın artması ardından yasal düzenlemeye gidilme kararı verildi.

YASA DEĞİŞCEK

Fakat YSK, bu meselenin istismara açık hale gelmesi sebebiyle yasa değişikliğine gitme kararı aldı. İtiraz edilmeyen yerlerde, seçilme yeterliliği taşımayan kişilerin beş sene süresince muhtarlık yapıp maaş almasının önlenmesi için sistem değiştirilecek. Ayrıca yapılacak düzenlemeyle muhtarlık ara seçimleri de kaldırılacak. Mazbata verilmediği andan itibaren, en çok oyu alan ve şartları taşıyan ikinci muhtar adayı görevlendirilecek.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal