23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm dünyada coşkuyla kutlanıyor. Peki tarihsel süreçte 23 Nisan günü nasıl ulusal egemenlik ve çocuk bayramı olarak belirlendi ?

23.04.2019-10:35 - (Son Güncelleme: 23.04.2019-10:43) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

23 Nisan 1921 yılında yeni Türk devletinin ilk milli bayramı olarak kutlanan Hâkimiyet-i Milliye Bayramı’nın 23 Nisan 1922’de Ankara’da gerçekleştirilen ilk kutlamalarından sonra çocuklar ön planda tutulmaya çalışılmıştır.

Çocuk Bayramı'nın gayesi o devirde çocukların birkaç gün eğlendirilmesi değil, çocuk sorunlarını kamuoyunun gündemine taşımak ve çocuk ölümlerini azaltarak nüfus artışının desteklenmesinin sağlanması olarak görülmüştür.

“Çocuk Bayramı” Mustafa Kemal Atatürk ve hükümetin de desteği ile 1929 yılında “Çocuk Haftası” adıyla yedi güne çıkarılmış ve kutlamalarda kilit rol Türk Ocaklarına verilmiştir. Böylelikle, 23 Nisan Çocuk Bayramı Çocuk Haftası olarak belirlenerek çocukların problemlerinin daha fazla gündemde tutulduğu ve tüm Türkiye’nin coşkuyla kutladığı bir bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

23 NİSAN NASIL İLAN EDİLDİ?

"23 Nisan", bugün sadece Türk çocuklarının bayramı değil, dünya çocuklarının da severek kutladığı bir gün  haline gelmiştir. Çocuk Bayramı ilk defa 1927'de belli bir kutlama programı dahilinde çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır.
Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'nın himayelerinde gerçekleştirilen bu Çocuk Bayramı, bir taraftan kamuoyuna bildirilmek ve kaynak oluşturma amacını, diğer yandan da çocuklara mutlu anlar yaşatmayı amaçlamış bulunuyordu. Etkinlikler sırasında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk arabalarından birini çocuklara tahsis etmiş ve Cumhurbaşkanlığı Bandosunun Çocuk Sarayı'nda konser vermesini sağlamıştır.

23 NİSAN: ÇOCUK HAFTASI

Bu dönemde çocuk politikasının ön plana çıkmasında önemli sebeplerden biri de ülke nüfusunun düzenlenip artırılmak amaçlanmasıdır. Aslında doğum oranları fazladır. Ancak, çocuk ölüm oranlan da çok yüksek seviyede devam etmektedir. Bu durum hızlı nüfus artışını isteyen ülkelerin önünde büyük bir engel olarak karşılarına çıkmaktadır. Bu gelişmelerle birlikte, Türkiye'de çocuk meselesi gün geçtikçe hayati bir hal almaktadır.

Çocuk meselesine karşı artan alakanın bir sonucu olarak da 1929'dan sonra 23 Nisanlara da ilgi artmıştır. 1929'da 23-30 Nisan günlerini "Çocuk Haftası" ilan etti. O  zamana kadar yalnızca bir gün yapılan etkinlikler bir hafta boyu sürecek, bayram eskiden olduğu gibi 23 Nisan'da kutlanacaktı.
O yıl Çocuk Balosu, Ankara Palas'ta Atatürk tarafından tertip edildi. Aslında Çocuk Haftası ile, çocuk meselesinin geniş kitlelere benimsetilmesi arzu edilmişti. 

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal