2 Bin 400 Çiftçi Zeytinyağı Fabrikası Kurdu

Tekirdağ'da 2 bin 400 ortaklı Mürefte Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin üyelerinin, yağlık zeytinlerini işlenmesi amacıyla başka fabrikalara gönderip daha fazla ücret ödememek için kurduğu fabrikada ilk zeytinler sıkıldı.

13.11.2019-15:09 - (Son Güncelleme: 13.11.2019-15:05)

Tekirdağ'da Marmarabirlik'e bağlı Mürefte Zeytin Tarım Satış Kooperatifi üyeleri, yağlık zeytinlerini işlenmesi amacıyla başka fabrikalara gönderip daha fazla ücret ödememek adına 12 dönümlük alanda fabrika inşa etti.

Şarköy ilçesindeki kooperatife yaklaşık 2 bin 400 üyeden toplanan 10 milyon lira aidat ile 12 dönümlük alanda alım, tartım, toplama, arıtma ve sıkma ünitelerinden oluşan zeytinyağı fabrikası kuruldu.

"Fon Oluşturduk, Genel Kuruldan Karar Çıkardık"

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Dinç, ilçede bir milyonu aşkın zeytin ağacı bulunduğunu, bunlardan yıllara göre 12-20 bin ton ürün alındığını söyledi.

Bu ürünün büyük bölümünün yağlık zeytinden oluştuğunu anlatan Dinç yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Üretilen zeytinlerin bir kısmı sofralık olarak Marmarabirlik'e veriliyor. Bir kısmı da Marmarabirlik tarafından üreticilere yağ olarak sıkılıyor. Bölgemizde bu kadar zeytin çıkmasına rağmen çiftçinin ürünü değerlendireceği fabrika olmaması sıkıntı yaratıyordu.

Biz bu sıkıntıyı gidermek için üyelerimizle fon oluşturduk. Daha sonra genel kurulumuzdan bir karar çıkardık ve fabrikamızı kurduk."

Dinç, fabrikada günlük 80 ton kapasiteli iki, 120 ton kapasiteli bir sıkma makinesi bulunduğunu ifade etti.

Fabrika sayesinde üreticinin zeytin işleme sorununun ortadan kalktığını anlatan Dinç, "Fabrikada aynı zamanda 800 ton ara atık depolama alanı da bulunuyor. Tesisten çıkacak atıklar, atık işleme tesislerine gönderilerek bertaraf edilecek." dedi.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal