2 bin 200 yıllık Antik Yüzler Gün Yüzüne Çıktı

Strakonikeia Antik Kenti'ndeki tiyatroda yürütülen kazı çalışmalarında, 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen 17 mask gün yüzüne çıkarıldı.

07.09.2019-14:04 - (Son Güncelleme: 07.09.2019-13:36) 2 bin 200 yıllık Antik Yüzler Gün Yüzüne Çıktı

Muğla'nın Yatağan ilçesinde UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'nde bulunan 3 bin yıllık Strakonikeia Antik Kenti'ndeki antik tiyatroda sürdürülen kazı çalışmalarında 2 bin 200 senelik olduğu tahmin edilen ve zamanın mitoloji tanrılarının mermer bloklarına işlenen 17 mask gün yüzüne çıkarıldı.

UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'nde yer alan antik kent Stratonikeia'da, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığındaki ekip, kazı çalışmalarını sürdürüyor.

Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin birlikte yer aldığı Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında 2 bin 200 senelik antik tiyatronun içinde sahnenin yer aldığı bölgede mitolojik masklar bulundu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karia Bölgesi’nin en önemli kentlerinden Stratonikeia'da 12 aydır kazı işlerini sürdürdüklerini dile getirdi ve şunları ekledi:

"Tiyatronun sahne binasında yürütülen kazı çalışmalarında kabartmalar bulduk. Bu kabartmalarda en önemli grubu masklar oluşturuyor. Daha önce burada 16 mask bulmuştuk şu anki kazılarda da 17 maskı gün yüzüne çıkararak korumaya aldık. Burada tiyatronun her iki yan girişlerine ve sahne binası dış cephesine ait maskların büyük bir kısmını bulmuş durumdayız. Bu bizim için çok sevindirici. Tiyatroda maskların bulunması kazılarda gözükebiliyor. Ama bizim gün yüzüne çıkardığımız masklar biraz farklı. Bunlar farklı kültürlere ve inançlara ait pek çok tanrı ve tanrıça ile insanlara ait betimlemeler. Onların da ötesinde bulduğumuz masklar olağandan çok daha kabarık olarak betimlenmiş."

Son Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal