Göz Çevresindeki Yağ Bezelerine Dikkat! Hastalık Habercisi Olabilir

Kalp sağlığı açısından büyük risk taşıyan yüksek kolesterolün nörolojik belirtilerinin yanı sıra bazı fiziksel belirtileri da bulunuyor. Bunlardan biri göz çevresi yağlanması. Peki göz çevresi yağlanması nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…

16.01.2020-15:03 - (Son Güncelleme: 07.07.2021-15:42)

Göz çevresi yağlanması sıklıkla karşılaşılan bir durum. Peki bu durumun sebebinin kolesterol olabileceğini biliyor musunuz? Prof. Dr. Bilal Boztosun, merak edenler için açıkladı. 

GÖZ ÇEVRESİ YAĞ BEZELERİ NEDEN OLUR?

Birçoğumuzun karşılaştığı durumlardan biridir göz çevresi yağlanması. Aslında bir kalp problemi belirtisi olabilecek bu durum hakkında, fiziksel belirtilerinde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bilal Boztosun, ‘Yüksek kolesterol büyük ölçüde asemptomatik bir durumdur. Sürekli olarak yüksek LDL kolesterol seviyeleri ki bu da kötü kolesterol türüdür, kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Ne yazık ki yüksek kolesterol değerine sahip olmak büyük ölçüde şikayet oluşturmaz, bu nedenle kolesterol seviyenizi belirlemenin tek yolu kan testi yaptırmaktan geçer. Kanınızda son derece yüksek kolesterol seviyelerinin bulunduğu genetik bir durum olan ailesel hiperkolesterolemi (FH) varsa bu durumda genetik kolesterol yüksekliğine yol açabilir. Ayak bileğinizin arkasındaki aşil tendonunuzdaki kolesterolden kaynaklanan şişlikler, bir diğer yüksek kolesterol işareti olabilir. Ayrıca ksantelazmalar dediğimiz gözün iç köşesine yakın genellikle sarı renkteki küçük kolesterol topakları da bir diğer belirtilerdendir. Korneal ark dediğimiz durum ise gözünüzün renkli kısmı olan irisinizin etrafındaki soluk beyaz bir halkayı ifade eder. 50 yaşın altındaysanız ve kornea arkınız varsa, FH'ye sahip olduğunuzun güçlü bir işaretidir’ açıklamasında bulundu. 

KOLESTEROLÜ YÜKSELTEN NEDENLERE DİKKAT

Genetik yönlerinin ağır bastığı durumlardan biri olan kolesterolün fiziksel bazı yollarla da kendini belli ettiğini belirten Boztosun, ‘Yüksek kolesterolü taramanın tek yolu kan testi yaptırmaktır. Doktorunuz kolesterol seviyenizin yüksek olabileceğini düşünürse bir test yaptırmanızı önerebilir. Daha önce bir test yaptırmadıysanız ve 40 yaşın üzerindeyseniz, aşırı kiloluysanız, yüksek kolesterol veya ailenizde kalp sorunları varsa doktorunuza bu durumu belirterek kolesterol testi yaptırılması konusunda bilgilendirmenizde fayda var. Doymuş yağ ve kolesterolden zengin beslenme, fazla kilo veya obezite, hareketsizlik, alkol, sigara kullanımı kolesterolü yükseltir. Ayrıca diyabet, kronik böbrek hastalığı, guatr, yüksek tansiyon, primer biliyer siroz ve diğer bazı karaciğer bozuklukları, ailede inme veya kalp hastalığı öyküsü, bazı ilaçlar da bu duruma neden olabilir. Kolesterol seviyelerini düşürmek için daha fazla doymamış yağ içeren yiyecekleri yemenin önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Uskumru, somon gibi yağlı balıklar, badem ve kaju gibi kuruyemişler, ayçiçeği ve kabak çekirdeği gibi tohumlar, avokado, bitkisel yağlar ve sürülebilir ürünler tüketmeye özen gösterilmeli. Önemli olan da haftada en az toplamda 150 dakika orta tempolu yürüyüş yapılmalı’ dedi. 

göz çevresi yağlanması

GÖZ ÇEVRESİ YAĞLANMASINDA  MİLİA NASIL TEDAVİSİ 

Genetik özellikler, yanlış beslenme, fazla kafein tüketimi ve uykusuzluk gibi durumlar milia oluşumuna sebebiyet verebilir. Eğer kanınızdaki yağ oranı yüksekse göz çevrenizde bu soruna rastlama ihtimaliniz artar. Miliadan kurtulmak için ilk aşama neden kaynaklandığını öğrenmektir. Bunun için bir doktora danışabilirsiniz. Eğer çok yaygın ve uzun süredir bu probleme sahipseniz doktorun tavsiyesi üzerine bir tedavi uygulayabilirsiniz. Fakat yeni oluşmaya başlayan bir problemse doğal yollarla da bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Bal ve çay ağacı yağı milia tedavisinde kullanılabilecek en etkili ve doğal çözümlerdir. Bal göz çevresindeki minik bezeler için de son derece uygun bir tedavi aracıdır. Bir miktar balı göz çevrenize sürün. Yaklaşık 20 dakika kadar bekletip yıkayın. Her gün uygularsanız kesin çözüm olacaktır. Aynı şekilde çay ağacı yağını da sadece problemli olan bölgelere sürüp gece boyu bekletirseniz etkili bir tedavi yöntemi olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal