01.01.2020-13:26 (Son Güncelleme:29.03.2024-15:26)


1

1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Nemrut Dağı Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunmaktadır. 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nı bu kadar değerli yapan; üzerinde bulunan antik mezar, anıtsal heykeller, mimari kalıntılar ve benzersiz manzarasıdır.



2

Büyük İskender’in Perslerle olan savaşında galip gelmesi sonucunda, bu bölgenin valisi olan Mithridates bağımsızlığını ilan ediyor ve Kommagene Krallığı kuruluyor. Mithridates M.Ö 64 yılında öldüğünde, oğlu I. Antiochus tahta geçiyor. Kommagene Kral olan I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı anıtsal heykelleri Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir.



3

Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. Doğu terası kutsal merkezdir ve bu nedenle en önemli heykel ve mimari kalıntılar burada bulunmaktadır. İyi korunmuş durumdaki dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmıştır ve 8-10 metre yüksekliktedir. Antiochus’un mezarının da burada olduğu biliniyor ama mevcut teknolojilere rağmen henüz keşfedilememiş.



4

Nemrut Dağı ve üzerinde bulunan antik kalıntılar 1881 yılında Diyarbakır'da yürütülen yol yapım çalışmaları sırasında bölgede yapılan araştırmalar sonucu görevli mühendis Charles Sester bazı kalıntılar buldu ve bu kalıntıların Asurlar'dan kalma olduğunu düşündü.



5

Bulunan kalıntıların zamanla tüm dünyada duyuldu ve Almanya'dan gelen bilim adamı Otto Puchstein, mühendis Charles Sester ve 6 kişilik ekibiyle ilk ciddi araştırmalar yapıldı. Yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda eser toprak altından çıkartıldı.



6

Kazılarda bir de Grekçe kitabe bulunmuştu. Puchstein, kitabede Nemrut Dağı'nın sırrı ve Antiochos yasalarının yer aldığını çözdü. Kalıntıların Kommagene Uygarlığı'na ait olduğunu ve Kommagene Kralı 1. Antiochos'un tarafından yapıldığı keşfedildi. Bu yazıtlar sanki sonradan bulunacağı düşünülmüşcesine yapılan heykellerin hangi tanrılara ait oldukları bilgisi de dahil, pek çok detay içeriyordu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR